„Đir do Assunte“
Kategorija:
Vijesti
?
?

Misa i euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja i na nakanu Nadbiskupijskog susreta mladih

U četvrtak, 21.travnja u okviru programa za mlade i studente Riječke nadbiskupije: „Đir do Assunte“, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije Povjerenstvo za sveučilišni pastoral i Nadbiskupijsko djelo za duhovna zvanja organiziralo je misu i euharistijsko klanjanje na nakanu molitve za duhovna zvanja. Povod je bilo obilježavanje Nedjelje Dobroga Pastira te je misno slavlje predvodio rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci, mons. Sanjin Francetić, a klanjanje povjerenik za mlade i sveučilišni pastoral, vlč. Velimir Martinović. Također, nakane su bile i za Nadbiskupijski susret mladih koji će se u subotu 23. travnja održati na Trsatu.

Uz veliki broj mladih, u programu su sudjelovali bogoslovi riječkog sjemeništa, a večer je glazbeno animirao bend Assunta.

Mons. Francetić mladima je u propovijedi govorio o duhovnim zvanjima i nadolazećem susretu na Trsatu. Kazao je kako bi u ovom uskrsnom vremenu svi trebali razmišljati o tome što se događalo s prvom Crkvom nakon Isusova uskrsnuća. Trebamo biti svjesni da kada dolazimo na svetu misu, ono što svećenik moli nije plod njegove mašte, njegove osobne kreacije, nego je to uzeto iz bogatstva, riznice, iz Crkve, to su molitve koje su se kroz povijest uslišile ovakve kakve mi danas imamo. To je molitva koja govori da imamo veće dostojanstvo po tome što smo kršćani, nego što smo rođeni kao ljudi. Time nam se želi posvijestiti da to što smo kršćani je jako važno, rekao je propovjednik.

Podsjetio je kako je prije šesnaest godina u Riječkoj nadbiskupiji bio prvi nacionalni susret mladih na Trsatu. „To je jedna povijest, povijest mladih, ali i naše nadbiskupije, a možemo reći i naše domovine. To je povijest kroz koju Bog nama govori, ali i vama mladima.“

U nastavku je kazao kako vjernici imamo određene komplekse. Kao primjer naveo je zvonjavu zvona u podne. „Ako sam slučajno na Korzu, promatram ljude i vidim da je rijedak slučaj da se ljudi prekriže. Možda imam i ja kompleks pa sam razmišljao kako mlade natjerati na naprave nešto konkretno, kako da svjedoče Krista, primjerice da odu petkom i subotom kod Continentala i da ga navijeste. I onda je bio onaj događaj 24 sata za Gospodina gdje sam vidio mlade koji su išli i upravo su to učinili.  Ovaj događaj kao i mnogi drugi govori nama da idemo ljepšim pogledom na svijet, ali govori i onima koji ne vjeruju u Krista. Vjernik mora biti spreman prihvatiti ovaj život ovakav kakav je, jer nikada ne znamo što nam život nosi.“

Isus nam u evanđelju govori da on poznaje one koje je izabrao, zna da nisu savršeni, ali on ima nešto što neki nisu imali –  ljubav prema Bogu. Treba biti zaljubljen u svoga Boga, više ljubiti njega, nego osobu koja nam se sviđa fizički, koja nas privlači, s kojom ćemo živjeti… Bog treba biti najviši u svakom vjerničkom srcu. Tako nas Isus ljubi. Na križ ide iz ljubavi prema Bogu Ocu, a onda tek prema čovjeku, poručio je mons. Francetić.

„Danas smo mi iz Bogoslovije htjeli organizirati molitvu za duhovna zvanja u katedrali, ali vidimo kako nas je Bog spojio, kako je On htio da u zajednici mladih molimo za uspjeh susreta mladih na Trsatu, ali i za duhovna zvanja. Ove godine na susretu na Trsatu jedan bogoslov će primiti službu akolitata. To je primjer polaganog, ali ozbiljnog ulaska u službu svećenstva. Kada su duhovna zvanja u pitanju svi gledaju na mali broj onih koji se odlučuju na tu službu i pitaju se zašto.“ Na kraju je mladima preporučio i dokument koji govori o duhovnim zvanjima i o tome što je volja Božja. Zaključujući propovijed potaknuo je mlade da se ne boje  doći otvorenog uha i srca u crkvu i Bogu jasno i glasno kažu: „Gospodine Bože, izvoli mi pokazati što želiš od mene“. „Ako rado idete u crkvu i to volite, nemojte se bojati ako vam se netko podsmjehuje i ruga, nego živite taj ponos i radost koju vam nudi Crkva i neka Bog bude vaš križ kojega ćete nositi kroz ovaj život. Recimo Bogu: ‘Bože pokaži što od mene želiš u životu’ i to začinimo ljubavlju i onda možemo biti sigurni da idemo pravim putem. To vam ja želim. Da si nađete mladića ili djevojku, da sklopite dobar, kršćanski brak ili ako u srcu osjetiš da možeš biti dobar propovjednik, lijepo predvoditi misu, u sjemeništu ima dovoljno mjesta.“ Sveta misa i klanjanje završili su druženjem mladih u prostorijama župe. (A.M.A.)

 

Skip to content