Cijeli Marijin život može se svesti pod nazivnik „Gospa Žalosna“
Kategorija:
Vijesti

web-gospa-zalosna1U četvrtak 15. rujna u katedrali sv. Vida u Rijeci svečano je proslavljen blagdan  suzaštitnice riječke prvostolnice Gospe Žalosne. Uz blagdan sv. Vida ovaj blagdan najvažniji je za riječku Katedralu, kazao je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodeći svečano euharistijsko slavlje.

Razmatrajući trpljenje i žalost Blažene Djevice Marije i Isusa, istaknuo je kako je Kristovo trpljenje cjelovitije jer je trpio fizički i duhovno. No, Marija je u svemu sudjelovala duhovno kao svaka majka koja sudjeluje u patnjama svoga djeteta. Njenih sedam žalosti odnosi se na sedam ključnih trenutaka kada je doživjela to trpljenje: od Šimunovog proročanstva da će joj mač boli probosti dušu, preko bijega u Egipat, Isusa izgubljenog u hramu do njegove muke i smrti na križu. Naziv Gospa Žalosna osobito se odnosi na trenutak kada Marija prima u naručje mrtvo Isusovo tijelo. Taj tren ovjekovječio je i Michelangelo čija se skluptura „Pietà“ danas nalazi u bazilici sv. Petra u Vatikanu, rekao je nadbiskup.

web-gospa-zalosna2U nastavku je kazao kako je cijeli Marijin život bio ispunjen duhovnom mukom, jer sve što se Isusu događalo, ona je duboko proživljavala. Zbog toga se i cijeli njezin život može svesti pod nazivnik „Gospa Žalosna“. Govoreći o povijesti štovanja Gospe Žalosne, kazao je kako je pobožnost počela u 13. stoljeću zahvaljujući istoimenom redu redovnika. Na područje cijele Crkve prošireno je 1814. u vrijeme Napoleonovih ratova. Papa Pio VII. pozvao je Crkvu da se ugleda u Gospu Žalosnu i po uzoru na nju prihvate sva trpljenja koja su vjernici tada proživljavali. To vrijedi za sva vremena, pa i danas jer se kršćani i danas proganjaju i ubijaju u mnogim krajevima svijeta. Te zemlje diču se slobodama i jednakostima, a s druge strane mnogi kršćani žrtve su netrpeljivosti. Kršćanstvo je danas najprogonjenija religija svijeta, upozorio je nadbiskup. Zaključujući propovijed pozvao je vjernike da se trude svojim ponašanjem i životom ne žalostiti Majku Mariju, nego što više radovati.

Prije misnoga slavlja, tijekom cijeloga dana, vjernicima je na javno štovanje bila izložena relikvija Isusova križa koja se čuva u riječkoj prvostolnici.

Skip to content