Božić je blagdan čudesne razmjene
Kategorija:
Vijesti

web-bozic2Nadbiskup Devčić u katedrali sv. Vida predvodio svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave blagdana Božića

U zbornoj molitvi današnje mise Crkva zahvaljuje Bogu što je divno sazdao čovjekovo dostojanstvo, a još ga divnije obnovio, te mu upućuje prošnju: „udijeli nam dioništvo u božanstvu svoga Sina, koji je rođenjem uzeo našu ljudsku narav“. U ovih nekoliko riječi sadržana je bit božićne poruke, čitavo njezino značenje, rekao je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u katedrali sv. Vida predvodeći u nedjelju 25. prosinca svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave blagdana Božića.

Pojasnio je to rekavši da se govori o tome kako je Bog divno sazdao čovjeka, ali je rečeno je i na koji je način Bog ostvario obnovu čovjekova dostojanstva – tako što je Sin Božji rođenjem uzeo našu ljudsku narav i tako nam omogućio da postanemo dionicima njegova božanstva. Božić je dakle blagdan čudesne razmjene u kojoj je Sin Božji postao čovjekom, a čovjek Sinom Božjim, rekao je nadbiskup.

U nastavku je upozorio na komercijalizaciju Božića kazavši kako se rođenje Sina Božjega označava riječju ‘commercium’ čime su neki pokušavali objasniti običaj kupovanja, trošenja, trgovanja, što neizostavno prati božićne dane. Mnogima je u naše vrijeme to postao glavni i jedini način božićevanja. Takvima trgovački centri zamjenjuju Crkve, a kupovanje i konzumiranje bogoštovlje. Ipak, unatoč takvom pogrešnom odnosu prema Božiću, Božić jest i ostaje čudesna zamjena, razmjena, ali ne na ljudski nego na božanski način, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

web-bozic1„Božićna razmjena, sveti ‘commercium’, sastoji se dakle u tome da nam Bog, u zamjenu za naše strahove i tjeskobe, grijehe i smrt, nudi nadu, oproštenje, radost i život u punini. A kao jamčevinu da će tako doista biti daje nam svoga jedinorođenoga Sina, najdraže i najvrednije što ima. Božić je u tom smislu dramatičan Božji poziv da, kao pojedinci i narodi, počnemo međusobnu razmjenu dobara drukčije shvaćati i prakticirati kako bismo se, naime, suprotstavili nezasitnoj pohlepi za bogaćenjem koja je ovladala ne samo pojedincima nego i ogromnim masama ljudi koje je težnja prema „imati više“ učinila slijepima i neosjetljivima za one koji nemaju ništa ili imaju sve manje.“

Zaključujući propovijed istaknuo je da nas Božić potiče na međusobnu razmjenu ljubavi, onakve ljubavi kakvom Krist nas ljubi. Čestitajući blagdan Kristova rođenja nadbiskup je na kraju potaknuo okupljene da se pridruže mnogima koji su svojim nesebičnim služenjem drugima, osobito potrebitima odgovorili na ono što je Krist prvi učinio za njih i za sve nas. To širenje Kristove ljubavi izvor je nade i ohrabrenja za mnoge, zapravo za cijeli svijet, rekao je nadbiskup Devčić.

Skip to content