Bdijenje Milosrđa uz spomen preminuća sv. Ivana Pavla II.
Kategorija:
Vijesti

web-papa1U svetištu Majke Božje Trsatske u subotu 2. travnja održano je Bdijenje Milosrđa uz spomen preminuća sv. Ivana Pavla II. U Trsatskom svetištu, gdje je sveti Ivan Pavao II. bio hodočasnik, posebno se slavi Božansko Milosrđe, najviše po tome što rijeke ljudi pristupaju sakramentu pomirenja, te posebno ove godine mogu svakodnevno izmoliti i potpuni oprost, poručili su trsatski franjevci, organizatori događaja koji je u Hrvatski Nazaret  privukao veliki broj hodočasnika.

U predvečerje Nedjelje Božanskoga Milosrđa, 2. travnja 2005. godine, preminuo je papa Ivan Pavao II. Ove Jubilejske godine milosrđa, istoga dana i datuma, u predvečerje svetkovine koju je on sam ustanovio, vjernici su se u Trsatskom svetištu spomenuli blažene smrti Ivana Pavla II. Program je započeo molitvom krunice za obitelji koju su predvodili obitelji, volonteri prihvatilišta za beskućnike, bivši korisnici prihvatilišta, novinari, članovi Frame, a koji su na osobit način, u okviru Godine milosrđa i Godine obitelji u čijem znaku je Riječka nadbiskupija, razmišljali o porukama i riječima koje je govorio Sveti Otac.

web-papa2Euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Miklenić, a propovijedao magistar trsatskih novaka fra Tomislav Faletar. U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako bez Božanskog milosrđa nema života u obitelji i zajednici, jer se milosrđe usko veže uz oprost. S tim u vezi podsjetio je na geslo Papinog pohoda Rijeci i Hrvatskoj: Obitelj – put crkve i naroda. Bog želi, a to poručuje i papa Franjo, da učimo od Gospodina kako praštati, a osobito se oko toga trebamo truditi u Godini milosrđa, rekao je fra Tomislav. Dodao je kako je najveće ‘ljudsko’ čudo koje je Isus učinio tijekom svog ovozemaljskog djelovanja, činjenica da nikada nikoga nije odbacio niti osuđivao. Zato su praštanje i prihvaćanje bližnjega temelji milosrđa, pojasnio je propovjednik.

Govoreći o slici Milosrdnog Isusa kazao je kako ista pokazuje ljubav Božju koja se očitovala u Isusu, ali nije ostala zarobljena u njemu, nego se izlila na svakoga. Vjernike je potaknuo na posvješćivanje da je taj izvor ljubavi uvijek tu i sve dobro što je u nama, prelilo se iz tog izvora. Bog od nas traži da budemo jedni drugima izvor milosrđa, poručio je fra Tomislav. Zaključujući propovijed istaknuo je da ne smijemo padati u depresiju ako nismo u mogućnosti tu ljubav prenijeti drugima, nego da budemo radosti ako se trudimo to činiti. Težan je i trnovit put do Gospodina i trebamo se neprestano truditi, zaključio je fra Tomislav.

web-papa3S obzirom da je trsatska crkva u Godini milosrđa oprosna crkva, nakon mise izmoljena je zajednička molitva za Potpuni oprost. Potom su se svi uputili na obred preminuća sv. Ivana Pavla II., ispred njegova kipa koji se nalazi ispred crkve, a potom u Aulu koja nosi njegovo ime,  a u kojoj su trsatski novaci pripremili scenski prikaz o životu sv. Ivana Pavla II. Program je zaključen pobožnostima:  Putem Svjetla na trsatskoj kalvariji, čašćenjem Relikvije Krvi sv. Ivana Pavla II., koje su iz Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci za ovu prigodu donesene u Svetište te Euharistijskim klanjanjem.

Skip to content