Zmajan – duhovna oaza katoličkih skauta
Kategorija:
Vijesti

U životu ništa nije slučajno, pa tako ni prijateljstvo članova Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije s don Božom Škemberom, župnikom u Luci i Šepurinama na otoku Prviću u šibenskom arhipelagu. Iz tog prijateljstva i suradnje don Bože s mladima iz Rijeke rodila se ideja o kampu katoličkih skauta na nenaseljenom otoku Zmajanu na kojemu će se mladi graditi duhovno, ali i u zajedništvu s prirodom.

Predvođeni voditeljem Zdruga, vjeroučiteljem Marinom Miletićem, radna skupina raskrčila je prvi grm i zabila prvu lopatu u škrtu zemlju prije sedam godina, a već nakon dvije godine ta ista zemlja pružila je privremeni dom prvoj skupini katoličkih skauta. „Pomagali smo don Boži u radnoj akciji oko maslina. Vidjevši netaknutu prirodu, čistoću mora nemjerljivu s drugim mjestima, predložio sam mu da tu organiziramo kamp. Šibenski biskup Ante Ivas oduševio se idejom, blagoslovio nas i tako je sve počelo…“

Ljetovanje na nenaseljenom otoku Zmajanu sada je prepoznatljiv program koji okuplja skaute koji, osim rada na svojoj duhovnosti, u dvotjednom druženju učvršćuju prijateljstva, sklapaju nova, ali i brinu o okolišu. Njihov boravak u sebi nosi i humanitarnu notu, no povodeći se za Isusovim riječima iz Metejeva evanđelja: “…neka ti ne zna ljevica što čini desnica…”, rade to u skrovitosti uz izvršenje cilja – pomoći potrebitom.

Među čempresima, u dobro organiziranom kampu „Valter Lulić“ u kojemu ćete u zoru, iz šatora uskočiti u kristalno čisto more i tijekom dana dopustiti cvrčcima da vas uspavaju u hladovini, mladi su svojim rukama izradili mnogobrojne suhozide, puteljke, prostor za blagovanje, ali i sanitarni čvor po uzoru na drevne Rimljane. Društvene igre, ali i kateheze održavaju se u ‘dnevnom boravku’ – uređenom dijelu kampa u kojemu su vrijedne skautske ruke izgradile i ljuljačke, prostor za košarku i kuglanje, ali i uzdignuti drveni plato za one koji žele odmarati na visini. I upravo u tom ‘dnevnom boravku’ organizirat će filmske večeri pod zvijezdama. Platno razvučeno među čempresima, projektor i pomno odabrani film, pružit će mladima poseban doživljaj kina pod zvijezdama. Ipak, ono što je osobita posebnost ljetnog kampa na Zmajanu su svakodnevne večernje kateheze vjeroučitelja Marina Miletića.

Njihov moto: „Bog, Crkva i Domovina“, na osobit način protkan je kroz jutarnji i večernji ‘pozdrav Domovini’, odnosno svakodnevni odlazak na drugu stranu otoka gdje je prvotno bio kamp i na kojemu je visoko uzdignuta hrvatska zastava. Intoniranje himne uz jutarnje podizanje i večernje spuštanje barjaka nerijetko privuče pozornost slučajnih jedriličara koji se usidravaju u jednoj od najljepših uvala Jadrana. Na istom mjestu nalazi se i oltar s kojega vlč. Michele Cittadino slavi misu sa skautima, jer slavljene Gospodina je smisao vjere i jedan od najemotivnijih trenutaka kampa. Slušati Radosnu vijest, slaviti Euharistiju na škrapama, s valovima koji zapljuskuju najdražu obalu koju je Gospodin stvorio, doživljaj je koji skautima ostaje za cijeli život.

Prve zaruke na Zmajanu

Ovogodišnji kamp doživio je milost zaruka dvoje skauta, Dominika Klemenčića i Vesne Cesar, katoličkih skauta Varaždinske biskupije. Svoju djevojku Dominik je zaprosio u zoru na jednoj od zmajanskih plaža, a upoznali su se u Zboru mladih Varaždinske biskupije. Otkrili su nam kako se nisu slagali u početku kada su se upoznali, no kako čovjek ne može utjecati na Božje planove, a oboje su molili za svoju ženu/muža, Božja providnost  ih je spojila. Nakon što smo prohodali, Vesna je počela dolaziti na susrete skauta. To joj se svidjelo pa je 4. srpnja na Mariji Bistrici dala obećanje zajedno sa skautima Varaždinske biskupije. Zatim smo otišli na ljetovanje na Zmajan, kazao je Dominik. „Teško je objasniti zašto sam je odlučio zaprositi baš na Zmajanu, ali od prve ideje da je zaprosim znao sam da će to biti tamo. Jednostavno sam tako osjećao i jako mi je drago da sam u tome i uspio. Smatram da su zaruke bitan korak jer nakon blagoslova zaručnika počinje priprema za brak tijekom koje ipak imate Božji blagoslov nad sobom, dok za klasičnu vezu ne postoji obrazac u obredniku.“ Mladi zaručnici taj čin podijelili su sa skautima na misi koju je na Zmajanu predvodio vlč. Cittadino. Priznaju da ih je nakon zaruka bilo strah kako će regirati okolina, prvenstveno roditelji, međutim kao i sve do sada prošlo je puno je bolje od očekivanog, poručili su mladi zaručnici.

Skip to content