Zlatni svećenički jubilej dr. fra Emanuela Hoška i dr. o. Marijana Jurčevića
Kategorija:
Vijesti

Dr. fra Emanuel Hoško i dr. o. Marijan Jurčević, »dva korifeja riječke Crkve«, kako ih je nazvao mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup proslavili su u nedjelju 28. lipnja zlatni svećenički jubilej. Na svojim redovitim nedjeljnim misama u 11,30 sati obilježili su 50 godina svoga svećeništva – dr. o. Marijan Jurčević, naravno, u riječkoj dominikanskoj crkvi sv. Jeronima u kojoj djeluje gotovo sve svoje svećeničke godine, a dr. fra Emanuel Hoško u trsatskoj bazilici, u Svetištu Majke Božje Trsatske u kojem djeluje više od tri desetljeća.

Ređeni su istoga dana i u istoj crkvi – na blagdan sv. Petra i Pavla 1965. godine u franjevačkoj crkvi na Kaptolu u Zagrebu. Za dr. Jurčevića, teologa, antropologa, filozofa i dr. Hoška, crkvenog povjesničara, mislioca i kulturnog pregaoca, možemo reći da su veliki svećenici i redovnici čije je djelo utjecalo i utječe na mnoge. Svećenici su koji uživaju veliko poštovanje među vjernicima, među svojim kolegama svećenicima i redovnicima, u akademskoj zajednici, isto tako i u širokoj društvenoj zajednici. Zahvalne su im generacije vjernika, a priznanje im je odavno odalo i društvo dodijelivši im nagrade za životno djelo. Uz svoje propovjedaonice imali su u Rijeci, a neke imaju i danas, i druge katedre – kao sveučilišni profesori na Teologiji u Rijeci i na riječkom Filozofskom fakultetu, kao predavači i voditelji kršćansko-humanističkih tribina i skupova u Dominikanskom samostanu i u Auli Trsatskog svetišta. Njihov rad ostavio je velik trag u vjerničkoj, znanstvenoj, kulturnoj i društvenoj javnosti. Sasvim očekivano, puno emocija, puno čestitki i riječi zahvale bilo je jučer i kod dominikanaca i na franjevačkom Trsatu.

Dr. Hošku uputili su ih mnogi osobno, a na misi fra Tomislav Faletar koji je propovijedao te koncelebranti trsatski gvardijan fra Antun Jesenović i fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. O 50 godina predanog svećeništva dr. Hoška, od toga tri desetljeća u službi Trsatskog svetišta, vjernika iz Rijeke i okolice koji su redovito na Trsatu te trsatskih hodočasnika govorio je provincijal Vrdoljak. Rekao je da je dr. Hoško ostavio duboke plodove na prostoru na kojem je živio, i kao franjevac i kao kulturni djelatnik i kao intelektualac, posebno povjesničar. Podsjetio je da je svojim djelom izišao izvan granica provincije, isto tako da je puno značio i puno znači provinciji kojoj pripada i puno šire za cijeli Franjevački red u kojem je bio generalni definitor.

Posebno je značajan i za panonsko područje koje je u svom znanstvenom radu istraživao, posebno razdoblje jozefinizma. Zbog toga sam fra Emanuela nazvao homo panonikos. Osobno se zahvaljujem fra Emanuelu jer je bio i moj profesor, ali i mnogo više od profesora – čovjek koji je nama mlađima bio uzor te smo ga svi nastojali nasljedovati, koji nam je svjedočio franjevački način života i jednako tako otvorenost prema svima. Posebnu osjetljivost u svome pastoralnome radu imao je prema dvjema skupinama, prema mladima i prema obiteljima, rekao je, među ostalim, provincijal Vrdoljak. To se vidjelo i na jučerašnjoj misi u 11,30 kada je trsatska crkva bila je puna djece, mladih i puna obitelji.

Zahvalu i čestitke dr. Jurčeviću u ime vjernika koji dolaze u crkvu Sv. Jeronima u središtu Rijeke, ali i u ime vjernika Grada Rijeke i puno šire na kraju mise u dominikanskoj crkvi uputio je dr. Darko Gašparović, umirovljeni sveučilišni profesor. “Zahvaljujem od srca za Vaših 50 godina služenja Bogu, čovjeku i domovini. To služenje označilo je Vaš put i put dr. Hoška, kao i put preminulog Vašeg kolege Josipa Šimca. O. Marijan Jurčević je cijeloga sebe stavilo u službu drugima, u službu čovjeka. Uvijek imajmo na umu njegovu misao da se ne može voljeti čovjeka ako se ne voli Boga i obrnuto da se ne može ljubiti Boga, ako se ne ljubi čovjeka. U tom spoju srca i uma, gdje se spajaju teologija i antropologija, je čini mi se ono najvažnije što je označilo veliko svećeničko djelovanje o. Marijana.” Isto tako poručio je da na uvrede koje se danas nanose vjernicima, Crkvi i njihovim svetinjama treba odgovoriti dobrotom, dostojanstveno, kako to uči Isus Krist. Ljudi kao što je o. Marijan Jurčević tom dobru krče put, zaključio je uz ostalo dr. Gašparović. (M.G.)

Skip to content