Živjeti u skladu s onim u što vjerujemo
Kategorija:
Vijesti

Najveći kršćanski blagdan Uskrs svečano je proslavljen u svim crkvama Riječke nadbiskupije. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u nedjelju 5. travnja euharistijsko slavlje u riječkoj prvostolnici, katedrali sv. Vida.

U prigodnoj propovijed istaknuo je kako su Isusovi učenici s nevjericom dočekali vijest o Isusovom uskrsnuću što je pokazatelj da je Krist svoje učenike učvrstio u vjeri tek kad je uskrsnuo i kad im se na različite načine kao uskrsli objavio. “Tako se i sv. Pavao, zahvaljujući susretu s uskrslim Gospodinom, obratio i od progonitelja postao najgorljiviji njegov apostol. On nije poznavao Isusa prije njegove smrti i uskrsnuća. To znači da ni mi nismo ni u čemu prikraćeni u odnosu na apostole i prve Isusove učenike koji su poznavali Isusa. Vjeru u Isusovo i naše uskrsnuće može dati samo Isus kao uskrsnuli, ako mu dopustimo da nas ispuni Duhom Svetim, koji nas jedini može prosvijetliti iznutra i otvoriti nam oči da u Isusu prepoznamo Spasitelja, naše uskrsnuće i život.” Upravo radi toga uskrsnuli Gospodin je izlio na prve učenike snagu svoga Duha, a Duh Sveti je prvi dar uskrsnuloga svijetu, poručio je nadbiskup.

Kao primjer naveo je sv. Petra koji je bio plašljiv i prevrtljiv čovjek, no kada je primio Duha Svetoga hrabro je svjedočio da je Isus, kojega su osudili i razapeli, uskrsnuo od mrtvih i postao sucem živih i mrtvih, i da ‘tko god u nj vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha’ (Dj 10, 14a, 37-43) Takvo svjedočanstvo smo riječima i djelima i mi dužni davati, poručio je nadbiskup. Dodao je da onaj koji slijedi nadahnuće Duha Svetoga, taj se trudi Isusa nasljedovati, njegovu ljubav svjedočiti te mir i pomirenje donositi. Crkvi u našem društvu potreban je upravo dar Duha Svetoga da donese nadu tamo gdje nade nema, ljubavi gdje vlada mržnja, vjeru gdje su očaj i sumnja i život gdje je zavladala smrt, kazao je nadbiskup.

U nastavku je poručio kako je potrebno osobna obnova svakog čovjeka kako bi se obnovio svijet u kojemu živimo. Isusovo uskrsnuće novi je početak i poticaj svima da živimo u skladu s onim u što vjerujemo – a vjerujemo u Isusa Krista koji je prošao zemljom čineći dobro, istaknuo je nadbiskup Devčić. Svi smo pozvani činiti dobro bližnjemu, u svakodnevnom životu, na odgovornim mjestima koja su nam povjerena. Pozvani smo činiti dobro i kada je teško. Nastojmo živjeti svakodnevno svoj Uskrs jer Gospodin od nas traži da živimo kao On. Ako to činimo, tada će nam Uskrs biti trajni blagoslov, zaključio je riječki nadbiskup. Tradicionalno, po završetku misnoga slavlja riječki nadbiskup udijelio je blagoslov svim vjernicima i njihovim obiteljima, a njemu je čestitku uputio rektor katedrale mons. Ivoslav Linić.    

Skip to content