Nadbiskupijski zbor mladih u eteru Sacro ritma
Kategorija:
Vijesti

“Korizma u novom ruhu” novi je projekt” Hrvatskog katoličkog radija koji za cilj ima motivirati mlade zboraše da njeguju i ne zanemare veliko bogatstvo hrvatske pučke i zborske glazbe. Tim povodom autorska ekipa emisije Hrvatskog katoličkog radija “Sacro ritam”, na čelu s glazbenim urednikom Slavkom Nedićem, odlučila je u pet korizmenih četvrtaka u eteru HKR-a predstaviti kvalitetne snimke i izvedbe korizmenih napjeva hrvatskih zborova mladih.

Prvi zbor kojega su snimali bio je Nadbiskupijski zbor mladih Riječke nadbiskupije koji je u nedjelju 22. veljače u svetištu Majke Božje Trsatske izveo koncert kojega će slušatelji HKR-a moći poslušati u četvrtak 26. veljače. Nakon Rijeke, ekipa Sacro ritma snimat će osiječki Zbor mladih Preslavnog imena Marijina. Potom će na red doći Split i zbor “Mihovih”, dok će se u Dubrovniku predstaviti Zbor mladih Dubrovačke biskupije. Projekt će zaključiti Nadbiskupijski zbor mladih iz Zagreba.

Svaki od tih zborova predstavit će se riječju i glazbom. Svi će izvesti deset skladbi iz svog repertoara, od toga sedam po slobodnoj volji, te tri zadane i zborovi će izvesti njihove obrade hrvatskih korizmenih pučkih napjeva po njihovom izboru, rekao je Nedić.  Sve skladbe naći će se na nosaču zvuka koji će nositi ime “Korizma u novom ruhu – Sacro ritam live”. Posebnost projekta bit će notni zapisi s raspisanim partiturama zborskih obrada koje će pripremiti njihovi voditelji, najavio je Nedić.

U nastavku je istaknuo kako su pojedini zborovi unijeli i neku svoju specifičnost, a osobito ga raduje što je Nadbiskupijski zbor mladih Riječke nadbiskupije izveo svoje obrade pjesama sastava “Runolist” i zbora Reda male braće “Veritas”. “Te izvedbe smatram uspjehom jer je ‘Runolist’ bio jedan od najznačajnijih sastava duhovne glazbe 80-tih prošlog stoljeća. Ovo je prilika da se upravo iz prošlosti izvade i javnosti predstave te vrijedne skladbe.” Projekt je tim više značajan jer smo, na žalost, zatrpani napjevima Hillsonga i sličnih sastava. Nemam ništa protiv takve glazbe i preporučam svima da i te pjesme imaju u repertoaru, ali ne smijemo zaboraviti naše veliko bogatstvo pučkih korizmenih napjeva, poručio je Nedić.

Obogaćeni samo jednim novim iskustvom i ovo je svojevrstan polet za članove našeg zbora, rekao je organizacijski voditelj Nadbiskupijskog zbora mladih Riječke nadbiskupije Antonio Šarin. “Prilika je ovo da se naša pjesma čuje u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Budući da se projekt zove ‘Korizma u novom ruhu’ ovo je divno svjedočanstvo kako i mladi ljudi žele u istom duhu tradicije katoličke liturgije svojim aktivnostima doprinijeti očuvanju hrvatske liturgijske baštine.”

Također, nada se kako će na ovaj način Nadbiskupijski zbor mladih privući nove članove koji im se mogu priključiti na probama srijedom u 20 sati u dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci. Želimo se zahvaliti našem nadbiskupu, mons. dr. Ivanu Devčiću na podršci, kao i na prostoru za probe koje nam je ustupio na korištenje, zaključio je Šarin. Kako zvuči Nadbiskupijski zbor mladih Riječke nadbiskupije, možete čuti u četvrtak 26. veljače u 20:30 emisiji “Sacro ritam” na Hrvatskom katoličkom radiju. 

Skip to content