XI. riječki planinarski križni put

28. ožujka

U organizaciji Akademskog katoličkog društva „Jeronim“, Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije te Ureda za mlade i Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, u subotu 28. ožujka održat će se XI. riječki planinarski križni put. Križni put bit će u znaku Godine obitelji i pripreme za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u 13:30 u katedrali sv. Vida pred Čudotvornim raspelom predmolit će pobožnost prema sačuvanim obrascima – tekstovima stare riječke “Brašćine Svetoga Križa” iz 17. stoljeća (Brašno duhovno, 1693. godine). Nakon molitve predvodit će križni put riječkom Kalvarijom, preko sv. Katarine, Velog vrha do crkve Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi gdje će u 18 sati biti slavljena misa. Postaje križnoga puta čitat će obitelji i zajednice mladih, dok će euharistijsko slavlje predvoditi nadbiskup Devčić, a glazbom animirati Nadbiskupijski zbor mladih. Tradicionalno, kratki odmor je kod kapele sv. Katarine gdje sudionicima okrijepu pripreme župljani župe sv. Luke sa župnikom mons. Nikolom Imbrišakom.

Grad Rijeka obilježen je znakom križa i pod zaštitom Svetoga Križa pa dvije skupine vjernika kreću pješice i prije službenog početka. Katolički skauti sa zapadne strane grada iz župe sv. Križa na Srdočima u 10 sati, a druga skupina u 12 sati s istočne strane grada koji nosi isti naziv. U katedrali sv. Vida pridružuju se vjernicima koji ih čekaju na uvodnu molitvu da bi potom, predvođeni nadbiskupom Devčićem, krenuli na križni put.

Skip to content