„Vjera u sjeni politike“
Kategorija:
Vijesti

web-borovcakU organizaciji Akademskog katoličkog društva „Jeronim“ u ponedjeljak 28. rujna u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci predstavljen je ciklus knjiga Damira Borovčaka: „Vjera u sjeni politike“. Uz autora, o djelima je govorio glavni urednik Radio Marije p. Stjepan Friedl. U glazbenom dijelu večeri nastupio je član AKD-a „Jeronim“, profesor flaute Jurica Goja, a predstavljanje moderirala članica AKD-a „Jeronim“, Helena Anušić.

“Vjera u sjeni politike” naziv je emisije koju je Borovčak kontinuirano vodio 14 godina na Radio Mariji. Ostvareno je ukupno 155 mjesečnih emisija od kojih je  nastalo šest knjiga istog naslova i ovo je bilo njihovo prvo predstavljanje u Rijeci. Govoreći o počecima suradnje s autorom, p. Friedl je naglasio kako je Borovčak tijekom Domovinskog rata bio prenositelj vijesti iz Hrvatske u Kanadu na temelju čega je nastalo njegovo djelo: „Hello Toronto, ovdje Zagreb“. Kasnije je preuzeo emisiju u kojoj je mnoge povijesne činjenice raskrinkao i prikazao u stvarnom svjetlu.

Živimo u vremenu kada politika želi vjeru staviti pod svoju kontrolu ili ju u potpunosti istisnuti. Analitičkim pristupom autor je obradio najvažnija politička i društvena pitanja, a sve u službi istine, poručio je p. Friedl.  Radio Marija jedna je od najslušanijih radio postaja u Hrvatskoj i sa svojim programom pokriva sva područja. Karizma radija je poziv na obraćenje i svi nositelji emisija su volonteri, a već devet mjeseci sluša se i na riječkom i opatijskom području na frekvenciji 88,8 MHz.poručio je p. Friedl.

Hrvatski katolici ne smiju biti indiferentni prema politci, kazao je na početku Borovčak te dodao kako je glavni naglasak njegovih djela – Antifašizam protiv svećenika. U studioznom predstavljanju ciklusa knjiga koje je potkrijepio dokumentarnim tekstovima o ubojstvima svećenika, redovnika, žrtvama komunističkog režima, podsjetio je na ubojstva koja su se događala u Širokom Brijegu u kojemu još uvijek neki visoki hrvatski dužnosnici imaju pravo na imovinu koju su oduzeli franjevcima. Svoje izlaganje ipak je najviše stavio na ubojstvo i beatifikaciju bl. Miroslava Bulešića i sve to pokrijepio fotografijama koje je osobno napravio u Istri. Ubojstvo bl. Bulešića zločin je bez presedana, zločin protiv vjere. Bulešić je, poput mnogi svećenika u Istri, proganjan i ubijen s ciljem zatiranja hrvatstva. Iza Bulešićevog ubojstva stoji OZNA i riječ je o naručenom partijskom ubojstvu, kazao je Borovčak. Svoje riječi potkrijepio je dokumentima i fotografija te podsjetio na izjavu odnašnjeg vođe Partije Vladimira Bakarića koji je u Vijesniku 29. kolovoza 1947. godine za Bulešićevo ubojstvo izjavio da ubojice nisu krive, nego svećenici koji su ih izazvali.

Uz Bakarića i Tita, autor je istaknuo da je Stevo Krajačić treća koja je utjecala na Bulešićevo ubojstvo. Vjera, ljubav i istina – živjet će vječno u sjećanju na blaženog Miroslava Bulešića u cijelom hrvatskom narodu. Poslijeratni komunistički ubojice i njihovi krvavi zločini ne mogu se ničim opravdati. Dok ta istina posve ne ispuni svijest političara, dok se ponižene žrtve komunizma dostojno ne uzvise, dok se komunistički zločini oštro ne osude, dok se sljedbenici komunističke ideologije ne pokaju ili ne maknu s političke scene, za Hrvatsku nema blagostanja u budućnosti, zaključio je Borovčak.

Skip to content