Uskrsna čestitka nadbiskupa Devčića

 

Uskrs, 5. travnja 2015.

Draga braćo i sestre, dragi vjernici,

dok se spremamo na proslavu Vazma ili Uskrsa razmišljamo o otajstvu Isusova uskrsnuća, njegovom čudesnom prijelazu iz fizičke smrti u život. Riječ je o čudesnom obratu na kakav ni Isusovi protivnici, kad su ga osudili na smrt, a ni njegovi učenici, ni u snu nisu računali.

Nakon uskrsnuća Isus živi životom koji nije podložan zakonima prostora i vremena. Možemo se zapitati što za vjernike, nasljedovatelje Isusa Krista, znači njegovo uskrnuće?

Ono ima više značenja. Jedno je od njih svakako to da ni naš život, ako vjerujemo u Krista, neće prestati prirodnom smrću, nego ćemo i mi zajedno s Kristom uskrsnuti iz tjelesne smrti na vječni život u Bogu. Pretpostavka tomu uskrnuću je uskrsnuće po krštenju koje nas oslobađa od grijeha i tako osposobljava za onakav život kakvim je Isus živio na zemlji. Isus doduše nije robovao nikakvom grijehu pa samim time nije imao potrebu biti oslobođen od toga ropstva, ali je nas, svojom smrću i uskrsnućem, oslobodio i time u naše živote unio neočekivan obrat.

Draga braćo i sestre, može nam se činiti kako nam je nemoguće raskinuti lance grijeha koji nas, bilo kao pojedince bilo kao društvo, sapinju ne dopuštajući nam podići se, uzletjeti, ostvariti svoje životne snove i ideale. Ali Uskrs nam dolazi s porukom da je obrat moguć, i pojedinačni i zajednički, obiteljski i društveni, jer Bog ljubi čovjeka, iako je grešnik. Neka se i u našim životima dogodi takav obrat, koji je moguć Isusovim uskrsnućem.

S tom vjerom i nadom svima vama od srca čestitam i želim radostan i blagoslovljen blagdan Uskrsa!

 

Skip to content