„Sveta Stolica i Republika Hrvatska – Dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992. – 2012.)“

U četvrtak 9. travnja u 19:30 u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci (ul. Ivana Pavla II. 1. ) bit će predstavljen Zbornik radova „Sveta Stolica i Republika Hrvatska – Dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992. – 2012.)

Djelo će predstaviti veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Nj. E. Filip Vučak, prof. dr. sc. mons. Milan Šimunović i urednik hrvatskog izdanja mr. sc. Božidar Petrač. U glazbenom dijelu nastupit će Schola Cantorum Rijeka (KUD Fratellanza). Organizator događaja je Akademsko katoličko društvo „Jeronim“.

Hrvatsko izdanje Zbornika izdala je zagrebačka izdavačka kuća Alfa, dok je izvorno na talijanskom jeziku objavila Vatikanska izdavačka kuća. Riječ je o predavanjima s istoimenoga simpozija o odnosima Republike Hrvatske i Svete Stolice kroz posljednjih dvadeset godina, održanog u Rimu 29. listopada 2012. Simpozij je održan u sjedištu Papinske akademija znanosti, u bivšem ljetnikovcu pape Pia IV. u vatikanskim vrtovima. Iako to nije bio u punom smislu riječi znanstveni skup, jer se održavao u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa, svi prilozi imaju svoju povijesnu i znanstvenu vrijednost to više što ih iznose izravni svjedoci tih događaja i dobri poznavatelji odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice te Crkve i hrvatske države.

Skip to content