Svečanom Večernjom počeo program proslave važnih obljetnica

web-vecernja2U petak 27. studenog u katedrali sv. Vida svečanom Večernjom počeo je program proslave:  90 godina uspostave Riječke biskupije, 45 godina Riječke metropolije, 15 godina Riječke nadbiskupije te 40 godina misništva i 15 godina biskupstva riječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića.

Svečanu Večernju predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, dok je pjevanje animirao Riječki nadbiskupijski zbor. U prigodnoj propovijedi  kazao je kako navedene obljetnice svjedoče o čudesnoj Božjoj providnosti koja vodi Kristovu Crkvu na svakom mjestu i u svakom vremenu, opskrbljujući je svime što je potrebno da bi mogla ostvariti svoje poslanje. Devedeset godina biskupije prigoda je da se upute zahvale za darove, milosti i utjehe koje je Bog dijelio naraštajima. Također, treba biti zahvalan i za sve one koji su stoljećima sanjali da Rijeka postane biskupijsko i metropolijsko središte, kao i za mnoge koji su prije 45 godina pomogli da Rijeka postane nadbiskupijsko i metropolijsko središte, ali i onima koji su prije 15 godina uvidjeli potrebu bolje organizacije crkvenog života na našem prostoru, kazao je nadbiskup.

web-vecernja1U nastavku je podsjetio na povijesne okolnosti u kojima su se događale organizacijske promjene u životu mjesne Crkve. Tako je nakon Prvog svjetskog rata osnovana Riječka biskupija, koja je u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata prerasla u nadbiskupiju i metropoliju, da bi nakon Domovinskog rata bila ponovo reorganizirana. Sve se to događalo u ozračju ne samo ratnih razaranja, nego i Crkvi protivnih ideologija fašizma, komunizma i nacionalizma, koje su prouzročile mnoga trpljenja i patnje ljudima bilo zbog svoje nacionalne pripadnosti ili zbog neprihvaćanja vladajuće ideologije. Vjernike je potaknuo na molitvu da se takva povijest ne ponovi dodavši da činimo to svjesni da bi se, sudeći po aktualnim prilikama u svijetu, ona se lako moglo ponoviti i prouzročiti dosad neviđenu katastrofu, poručio je nadbiskup.

Zaključujući propovijed istaknuo je da moramo moliti za biskupe koji su vodili Crkvu na našim prostorima tijekom svih desetljeća, kao i za brojne svećenike, redovnike i redovnice te vjernike laike. Zahvaljujući njihovim žrtvama i svjedočenju, Kristova se vjera prenosila s naraštaja na naraštaj, pa tako može i nas danas obasjavati svojim božanskim svjetlom i hraniti nebeskom nadom, zaključio je nadbiskup Devčić.

web-vecernja3Nakon svečane Večernje izlaganje na temu “Rijeka kao nadb/biskupijsko središte”, održao je doc. dr. sc. Marko Medved, a večer je zaključena svečanim koncertom sakralne glazbe na kojemu su nastupili: Katedralni zbor „Cantores Sancti Viti“, Coro Fedeli Fiumani, Riječki nadbiskupijski zbor, Nadbiskupijski zbor mladih, zbor Svetišta Majke Božje Trsatske i Schola Cantorum – Rijeka. Nakon koncerta, zajednički dar zborova nadbiskupu je uručila mr. art. Andrejka Srdoč.

Foto: Mateo Šutić

Skip to content