Sv. Josip je uzor mladićima
Kategorija:
Vijesti

Povjerenstvo za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije u četvrtak 19. ožujka u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta u Rijeci organiziralo je preduskrsnu duhovnu obnovu za mlade i studente. Predvoditelj je bio studentski kapelan iz Osijeka, p. Arkadiusz Krasicki koji je predslavio i svečano euharistijsko slavlje kojim je duhovna obnova zaključena.

Govoreći o sv. Josipu, zaštitniku hrvatskog naroda, kazao je kako je upravo na njegov blagdan i sam dobio hrvatsko državljanstvo. Također, sv. Josip trebao bi biti uzor mladićima i muškarcima. „Pristao se oženiti djevicom. Bio je genijalac i divan muž koji je poštovao Mariju.“ Mladićima je ovaj svetac uzor u predbračnoj čistoći jer blud je danas najveće zlo koje razara čovjeka.

U nastavku je kazao kako je sv. Josip posvojio Isusa kao svoga sina i dao mu ime Isus  – Bog s nama – što znači da je On stvarnost u našem životu. Tako je i na današnjim posvajateljima velika odgovornost, a sv. Josip im može biti uzor. Bio je pravedan čovjek koji je sve predao Bogu.

Zaključujući propovijed istaknuo je da trebamo više zahtijevati od sebe u osobnoj duhovnoj izgradnji. Mladima je poručio da u povjereniku za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije vlč. Velimiru Martinoviću imaju duhovnog oca u kojemu trebaju prepoznati Boga koji nam želi dati sebe.

Sudionici preuskrsne duhovne obnove bili su i mladi zajednice DUHOS iz Osijeka. Koordinator zajednice, student Marko, po završetku misnoga slavlja dao je svjedočanstvo vjere. Posvjedočio je kako ga je Bog vratio na pravi put. Iako je bio odgajan u katoličkoj obitelji, udaljio se od Boga. Bio je navijač u Osijeku, družio se s ostalim navijačima koji su imali lijepe djevojke, bili “face”. Unatoč svemu što je imao, nije se osjećao potpun – bio je prazan. Godinu dana išao je na nedjeljne mise, ali nije bio duhovno ispunjen. Prijatelj ga je pozvao na klanjanje na kojem je vidio radost i sreću drugih. To je želio i sebi i zavapio je Bogu, rekao mu da mu daje cijelog sebe i da želi promjenu. Bog je to i napravio, posvjedočio je Marko. Uz Marka, ispovijest vjere dala je još jedna studentica, a osim pokorničkog bogoslužja koje je prethodilo misnom slavlju, mladi i studenti su aktivno sudjelovali u križnom putu. Večer su glazbeno animirali bend Assunta i Nadbiskupijski zbor mladih, a čitanja članovi zajednice KRIS.

Skip to content