Susret zborova Prvostolnog dekanata
Kategorija:
Vijesti

web-prvostolni1Uoči spomendana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, u subotu 21. studenog susreli su se župni zborovi Prvostolnog dekanata. Susret je kao i prethodne dvije godine upriličen u crkvi Gospe Lurdske na Žabici i počeo je misnim slavljem koje je predvodio vlč. Kristijan Zeba, dekan Prvostolnog dekanata u suslavlju s domaćinom, fra. Eugenom Pavlekom, župnik župe Gospe Lurdske.

Vlč. Zeba u  propovijedi je  istaknuo kako zborno pjevanje u župi nije zabava, nego velika pomoć pri euharistiji. Pjevači su desna ruka onome koji vodi euharistiju jer svojim nastupom slave Boga. Dodao je kako ne smiju dopustiti da ih nadvladaju ljudske slabosti i dođu na slavljenje euharistije ljuti i opterećeni ovozemaljskim problemima. Ponekad će biti i pod povećalom župne zajednice koja će ih osuđivati za neke postupke, ali sve to treba ponizno prihvatiti, jer pristali su biti Isusov brat, sestra i majka te moraju radosno, hrabro i ponosno svjedočiti svoj identitet i ne smiju dozvoliti da ih bilo što odvoji od Kristovog stola.
U nastavku je kazao kako mu je žao što nisu došli župnici ili barem kapelani župa koji pripadaju Prvostolnom dekanatu zborova koji su nastupili. Na kraju je potaknuo okupljene na radosno pjevanje Bogu i da budemo braća i sestre jedni drugima.

Slavljenje mise bilo je osobito svečano, jer uz zbor domaćina, liturgijskom pjevanju su se pridružili pjevači ostalih zborova svojim glasom pridonijeti zajedništvu.

web-zbor_fra_ivoperanNakon misnog slavlja održan je susret pjevačkih zborova na kojemu su nastupili: Zbor župe Uznesenja BDM sa skladbom: „Ecce Panis“ ; župni zbor „fra. Ivo Peran“ – župe sv. Nikole Tavelića sa skladbom „ Darovna molitva“; zbor župe sv. Romualda i Svih svetih sa skladbom „Klikni dušo Bogu svome“; zbor „Lahor“ župe Gospe Karmelske sa skladbom „Ave Maria“; Katedralni zbor  Cantores Sancti Viti sa skladbom „Ljubim te Gospodine“; zbor „Coro Fedeli Fiumani“ sa skladbom „Veritas Mea“ ; VIS „Agape sv. Juraj“  iz župe sv. Jurja sa skladbom  Ave Maria No Morro“ ; zbor župe Marije Pomoćnice sa skladbom „Hvalospjev BDM“ ; zbor župe Gospe Lurdske sa skladbom „Velika su i Čudesna djela“.

Poslije nastupa zborova,  fra. Eugen je svim voditeljima zborova podijelio zahvalnice, a u blagovaonici kapucinskog samostana upriličeno je druženje za sve pjevače. (S.J.)

Skip to content