Srž svakog duhovnog poziva je prianjanje uz Božju volju
Kategorija:
Vijesti

U Riječkoj nadbiskupiji od srijede 22. do nedjelje 26. travnja, uoči Nedjelje Dobroga Pastira, održali su se Dani molitve za duhovna zvanja u Godini obitelji i posvećenog života.

Program je počeo u srijeda, 22. travnja  u kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“, nastavljen u četvrtak, 23. travnja  u kapeli samostana Družbe Presvetog Srca Isusova na Pomeriju, dok su u petak 24. travnja molitva i misa bile u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske.

U subota, 25. travnja riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečano misno slavlje ispred crkve sv. Margarete u Klenovici. Na misi su sudjelovali mladi koji su se toga dana okupili na Nadbiskupijskom susretu mladih. Nadbiskup je pod misom podijeliti akolitat svećeničkim kandidatima: Vlatku Bizjaku i Ivanu Markoviću.

Dani molitve zaključeni su u nedjelja, 26. travnja kada se u povodu 52. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja na svim misama molilo za duhovna zvanja. Ovim povodom u katedrali sv. Vida organizirano je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a koje je predvodio rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci mons. Sanjin Francetić.

O duhovnim zvanjima razmatralo se na tekst Lukina evanđelja (Lk 10, 1-10), osobito nad Isusovim riječima: ‘Žetva je velika, a radnika malo’. Nestašica radnika nastaje kada pozvani ne žele slijediti poziv, kazao je mons. Francetić. Podsjetivši na tekst: „Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove“ (Mt 10,16), pojasnio je da vjernici nisu svijetu poslani boriti se svojom snagom, lukavošću i financijama, nego mirom, trpljenjem i žrtvom. Isusove riječi apostolima: „Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće“ (Lk 10, 4) govore nam da uspjeh ne ovisi o pripremi, zalihama i pomoćnim sredstvima, već o pouzdanju u Boga. U srži svakog duhovnog poziva je prianjanje uz Božju volju, zaključio je mons. Francetić.

Skip to content