Riječki mališani molili s djecom cijeloga svijeta
Kategorija:
Vijesti

web-djeca1U nedjelju 18. listopada na Svjetski dan misija, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta učenici riječkih osnovnih škola sudjelovali su u međunarodnoj molitvenoj inicijativi: “Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir”. Riječ je o međunarodnom katoličkom djelu Papinskog prava „Crkva u potrebi“, kojega su u Riječkoj nadbiskupiji organizirali Katehetski ured i Povjerenstvo za misije Riječke nadbiskupije.
Tristotinjak riječkih mališana sudjelovalo je u molitvi misijske krunice nakon koje je svečano euharistijsko slavlje predslavio misionar Srca Isusova vlč. Marko Stipetić. Propovjednik je istaknuo kako Crkva nije kazalište, da ne postoji svećenik i publika, nego su svi pozvani aktivno sudjelovati u misnom slavlju. Nije bitno kako se pjeva, odnosno ima li netko sluha ili nema – važno je zajedništvo vjernika. Govoreći o nedjeljnom evanđelju (Mk 10, 35-45) o apostolima koji su se natjecali tko će doći prvi u Kraljevstvo Božje, istaknuo je kako tekst upućuje na ljudski način razmišljanja, ali i Božji način djelovanja. Isus ljudima nije vladao, nego služio i na taj način moramo i mi razmišljati – na bližnjega gledati kao na brata, a ne suparnika, istaknuo je vlč. Stipetić.

Osvrčući se na Svjetski dan misija i milostinju koja se prikuplja za misijske zemlje, poručio je kako Crkva u Europi je materijalno bogatija od one u nekim drugim krajevima svijeta te da joj je dužnost pomoći misionarima. Na kraju je potaknuo vjernike na otvorenost, jer cilj župne zajednice nije biti Crkva za sebe. Bog nas u svom milosrđu čini velikima i Crkva je zajednica vjernika, a misionari su oni koji u svijet odlaze kako bi drugima kroz naviještanje evanđelja omogućili život u punini, zaključio je vlč. Stipetić.

web-djeca2Molitvena inicijativa “Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir”, nastala je 2005. godine u Venezueli i proširila se svijetom. Svakog 18. listopada djeca cijeloga svijeta udruže se u molitvi za mir i jedinstvo, a ove godine molitva je bila u 9 sati, izuzev onih krajeva svijeta u kojima je zbog drugačije vremenske zone molitva bila u drugo vrijeme. Inicijatori krunice pozivaju se na jednu izreku sv. Padre Pija koja glasi: “Ako milijun djece moli krunicu, svijet će se promijeniti”.

 

Skip to content