Riječka Teologija proslavila svoj dan

web-kapelaU ponedjeljak 7. prosinca Teologija u Rijeci, područni studij KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, proslavila je svoj dan. Misno slavlje u sjemenišnoj kapeli Kraljice apostola predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a propovijedao porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Uz mnogobrojne svećenike, misi su suslavili krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak te kancelar riječke Teologije prof. dr. Milan Špehar.

U prigodnoj propovijedi mons. Kutleša se osvrnuo na život sv. Ambrozija, sveca kojemu je posvećena riječka Teologija, kazavši kako je ovaj svetac znao čitati znakove svoga vremena i nije se libio pisati caru i tražiti ga da čini pokoru kako bi zaštitio svoj narod od prodora barbara. S tim u vezi potrebno je preispitati se shvaćamo li vrijeme u kojemu živimo i svijet dekadencije koji život i moralna pitanja stavlja u drugi plan, odnosno uništava. Teolozi su pozvani govoriti što je Istina i poput sv. Ambrozija prepoznati znakove svoga vremena, poručio je novim diplomantima porečki i pulski biskup.

Nakon mise, u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci održan je akademski čin na kojemu je promovirano 16 novih teologa. Pozdravnu riječ uputio je predstojnik Teologije, prof. dr. Špehar koji je diplomantima poručio da su pozvani izgrađivati bolji svijet, te da svatko osjeti da se isplatilo studirati teologiju.

web-dvoranaRiječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Devčić upoznao je okupljene s poviješću riječke Teologije, te zahvalio profesorima i studentima na uloženom trudu. Govoreći o sv. Ambroziju, zaštitniku riječke Teologije, istaknuo je kako je ovaj svetac bio veliki mislilac i teolog, ali prije svega pastoralac koji je primjerom svog života vjeru prenosio dalje te pomogao i sv. Augustinu da se obrati i postane kršćanin.

Čestitke riječkoj Teologiji stigle su iz svih krajeva Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, a osobno ju je izrekao dekan KBF-a u Zagrebu prof. dr. Tonči Matulić. Nadbiskupu Devčiću čestitao je na jubilejima koje su Riječka nadbiskupija i nadbiskup Devčić nedavno proslavili, te istaknuo kako riječka Teologija stoji pred izazovima, kao i nastavku dobre suradnje s Filozofskim fakultetom u Rijeci. Diplomantima je poručio da zaslužuju puno poštovanje i čestitke svih.

Prigodne riječi uputili su dekani i prodekani riječkih fakulteta, a ovom prigodom predstavljeno je godišnje izvješće riječke Teologije te novi broj studentskog časopisa „Pogledi“. Po završetka programa promovirani su novi teolozi među kojima su nagrađene Katarina Kevrić kao najbolja studentica i Petra Štokić kao autorica najboljeg diplomskog rada. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor riječke Teologije pod vodstvom mr. art. Andrejke Srdoč i uz klavirsku pratnju prof. Daniele Marinović.

web-diplomantiNovi teolozi koji su promovirani u ponedjeljak 7. prosinca na proslavi dana Teologije su: Anamarija Andrijević, Antonia Bilen, Ana Grbac, Mišel Grgurić, Marina Juko (rođ. Lovrić), Katarina Kevrić, Tomislav Kljajić, Valter Kotlar, Goran Žan Lebović casalonga, Branimir Matešić, Igor Miljanović, Helena Počekal, Marija Rakocija Kljajić, Monika Reljac, Filip Šabalja i Petra Štokić.

Skip to content