Priprava za kršćansku ženidbu kao evangelizacijski izazov
Kategorija:
Vijesti

web-tps1Održan Teološko-pastoralni seminar 

„Priprava za kršćansku ženidbu kao evangelizacijski izazov“ bila je tema ovogodišnjeg Teološko-pastoralnog seminara za svećenike i redovnike Riječke metropolije koji se u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci održao u utorak 22. rujna.

Skupu su se odazvali gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović,  krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je skup i otvorio. Nadbiskup je istaknuo kako je želja seminara uklopiti se u nove trendove Crkve. Papa Franjo osobito naglašava pitanje braka i obitelji zbog čega je toj temi bila posvećena izvanredna, a sada će biti i redovna Sinoda biskupa. Svjesni krize u kojoj se obitelj nalazi, nadbiskup je poručio kako nije potrebno samo kritizirati aktualnu situaciju, nego mladima približiti vrijednote braka i obitelji. Također, potrebno je zapitati se kako mi, kao pastoralni djelatnici, možemo što uvjerljivije svjedočiti i promovirati obiteljske vrijednosti u svojoj zajednici, istaknuo je nadbiskup Devčić.

web-tps2Vodeći računa o činjenici da je kod mladih, a potom i kod samih obitelji, često upitna sama vjera, odnosno uloga vjere i vjerskih vrednota u njihovu životu, a onda u svezi s time i sva očekivanja od braka i obitelji, na Teološko-pastoralnom seminaru stavljen je naglasak na evangelizaciju kao bit priprave za brak i život u obitelji. O vjeri i smislu kršćanske ženidbe koja je u krizi govorio je dr. Ante Tamarut. Istaknuo je kako je onima koji se hrvaju s krizom potrebno ukazati na mogućnost obraćenja kao trajnog procesa izlaska iz krize. Vjera je dar, a ljubav nagrada, kazao je predavač te upozorio kako danas upravo taj dar mnogima nije privlačan. Govoreći o krizi ženidbe koja je u vezi s ekleziološkom krizom, odnosno Crkvom koju se ne poznaje i ne doživljava, istaknuo je da mnogi bračni parovi danas žive kao tradicionalni kršćani, ali se ne uključuju u život Crkve. Zbog toga je potrebno govoriti o ljepoti vjere koju treba živjeti, zaključio je predavač.

Primjere pastoralnih modela za susrete župnika sa zaručnicima predstavio je mons. Nikola Radić, dok je o obiteljskom pastoralu i odgoju za vrijednosti i kreposti govorio dr. Nikola Vranješ. S postupkom za ženidbu u službi plodonosnijeg slavljenja i življenja sakramenta ženidbe okupljene je upoznao mr. Emil Svažić.

Središnji dio seminara bio je Okrugli stol kojega je moderirao prof. dr. Milan Šimunović, a na kojemu su sudjelovala četiri povjerenika za obiteljski pastoral Riječke metropolije i četiri bračna para. Govoreći o temi teškoća i pozitivnih iskustava u dosadašnjoj pripravi za brak, sudionici su istaknuli da mladima koji se pripremaju za brak nedostaje vjere i duhovnosti. Većina parova živi zajedno prije sklapanja sakramenta ženidbe, a nije zanemariv broj onih koji nakon krizme se udaljuju od crkve i ne odlaze na svete mise. Također, u mnogim župama nedostaje kateheza s djecom, mladima i obiteljima, a s vjeronaukom u školi pojedini župnici  brigu o djeci prepustili su vjeroučiteljima zanemarivši tako obiteljske te kateheze s djecom i mladima u župama, poručili su bračni parovi. Moramo biti svjesni činjenice da djeca školu shvaćaju kao obavezu, a time i vjeronauk. Vjeroučitelji nisu dovoljno uključeni u obiteljski pastoral, a nije zanemariva ni činjenica da mnogi vjeroučitelji ne žive svoju vjeru. Oni su zaposlenici škole, a vjeronauk je samo još jedan predmet za skupljanje bodova. Djeci treba usaditi vjeru, a ne dobru ocjenu, istaknuli su roditelji. Tečajevi za brak trebali bi trajati duže i o sakramentu ženidbe mladima bi se moglo govoriti i u ranijoj životnoj dobi. Nerijetko se događa da se nakon krizme udalje od Crkve i na tečajeve dolaze s minimalnim prakticiranjem vjere, poručili su sudionici.

U nastavku je istaknuta nužnost kvalitetnijih župnih kateheza, kao i bolja suradnja župnika s obiteljima. Postoje obitelji koje bi se aktivnije uključile u život župne zajednice,  ali nailaze na zatvorena vrata. U Crkvi smo pronašli odgovore na sva naša pitanja, ali samo zahvaljujući osobnom angažmanu. Informacije su nerijetko u župama nedostupne, poručili su roditelji.

Bračni parovi na kraju su istaknuli kako obitelji moraju ustrajati u tome da budu živi dokaz Krista, te da nikada nije kasno rasti u vjeri. Okupljenim svećenicima poručili su da budu što ‘jednostavniji’ odnosno bliži ljudima, jer su poslani vjernicima od kojih su mnogi zaboravili moliti. Ljudima je potrebna vjera, kao i formiranje obiteljskih zajednica koje će ohrabrivati mlade za brak i obitelji, istaknuto je na seminaru.

Skip to content