Predškolski vjerski odgoj – vitalna potreba djeteta
Kategorija:
Vijesti

U subotu 9. svibnja u organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije u Nadbiskupskom domu u Rijeci održano je Županijsko stručno vijeće za odgojitelje/ice u vjeri Riječke nadbiskupije na temu Kateheza Dobrog Pastira prema odgojnim načelima Montessori pedagogije. O temi je govorila predavačica s. Jelica Đuzel, specijalistica iz područja Kateheze Dobrog Pastira u Hrvatskoj.

Na samom početku susreta sve je okupljene pozdravila predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević i suvoditelj ŽSV-a za odgojitelje/ice u vjeri Tomislav Prpić, nakon čega je svoju pozdravnu riječ uputio i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. U svojoj riječi otac nadbiskup je istaknuo važnost suradnje odgojitelja u vjeri s roditeljima djece koju odgajaju u vjeri te je potaknuo i ohrabrio sve odgojitelje/ice u njihovoj službi da i dalje ustrajno i hrabro prenose riječ Božju najmanjima.

Nakon uvodnih riječi uslijedilo je predavanje s. Jelice. Razmišljajući o vjeri kao odnosu, o djetetovom odnosu s Bogom i njegovoj specifičnosti te o vjerskom odgoju kao vitalnoj potrebi djeteta s Jelica je naglasila da je dijete biće vjere i u njemu postoji religiozni potencijal koji teži ostvarenju, punini. Ako se djetetu na adekvatan način predstavi koncept Božje ljubavi, ono može kroz svoj odnos s Bogom zadovoljiti ne samo potrebu za sigurnošću i zaštićenošću, nego i potrebu za stvaranjem odnosa, odnosa ljubavi. Poštujući djetetove razvojne potrebe i specifičnosti njegova odnosa s Bogom odgojitelji u vjeri imaju primarnu ulogu pomoći djeci u njihovom cjelovitom razvoju na čvrstim temeljima Božje ljubavi.

Kateheza Dobrog Pastira izbliza slijedi liturgijsku godinu, a središnja prispodoba za djecu predškolske dobi jest ona o Dobrom Pastiru (Iv 10, 1-16). Kateheza je utemeljena na kerigmi, navještaju, događajima koji čine Radosnu vijest. Pri tome su temeljni izvori i sadržaji: Biblija (dar života, savez, uskrsnuće); liturgija (krštenje, Euharistija); život (čuđenje i divljenje nad čudesnošću života i svijeta koji je u njemu i koji ga okružuje). Kateheza se odvija u posebno pripremljenoj okolini, atriju, koji je, kako kažu djeca, mjesto gdje se otkrivaju tajne Božje i gdje se slavi s Bogom. Kateheza Dobroga Pastira odgovara na tihi zahtjev djeteta: Pomozi mi da se sam približim Bogu! 

Skip to content