Predbožićna duhovna obnova za mlade i studente
Kategorija:
Vijesti

web-1-bdijenjeU organizaciji Ureda za mlade i Povjerenstva za sveučilišni pastoral  Riječke nadbiskupije koji vodi vlč. Velimir Martinović  u srijedu,  16. prosinca okupilo više od tri stotine mladih u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci na predbožićnoj duhovnoj obnovi za studente i mlade Riječke nadbiskupije. Predvodio ju je fra Ivan Matić, duhovnik u Taboru, a glazbeno animirao Nadbiskupijski zbor mladih.

Duhovna obnova obuhvatila je tri dijela: duhovni nagovor, svetu misu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.  Mladi su također imali priliku za sakramenat svete ispovijedi.

U nagovoru koji je počeo u 19.30 sati fra Ivan Matić je govorio o sakramentu pomirenja i radosti potaknuvši mlade na ispovijed. Svaki susret s Bogom je neizmjerna milost. Trebamo biti otvoreni da se dogodi Bog, dopustiti Božjoj ljubavi da dođe do nas jer tada se događa Božić, ta nebeska radost koja ostaje prisutna i koja se nastanila tu među nama. Bog je sama ljubav i samo milosrđe. Pogledajmo samo sakramenat pomirenja. U njemu se događa naše spasenje. Uzima se sve što nas vrijeđa i vraća nam dostojanstvo. Bili smo slabi, ali smo došli Bogu koji nas ljubi i koji nam oprašta, rekao je.

U ovo vrijeme trebamo probuditi ljubav prema sakramentima. Papa Franjo se ispovijeda svaka dva tjedna i primjer nam je koji govori kolika je to milost koja nam se daje da bi naša duša doživjela radost i ljubav – po potpunom oprostu doživjeti milost. Ne bojmo se Gospodinu reći: Evo službenika/ce Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi.

Sveta misa je bila služena za sve mlade, ali i za riječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića kojemu je taj dan bila 15. godišnjica biskupskog ređenja.

web-2-bdijenjeOvo je svečani liturgijski trenutak u kojem Bog govori i tebi i meni, govor koji će u nama probuditi vjeru, kazao je fra Ivan u propovijedi. Gospodin iznenađuje svojim dolaskom. Bio je naviješten po prorocima, dolazi na ovu zemlju u situaciji koja nije nimalo laka. Dolazi i iznenađuje svojim dolaskom u kojem se očituje povijest spasenja čovječanstva jer je kao jedan od nas, kao čovjek donio radost i radosnu vijest.  Isus neprestano dolazi k nama. Njegov treći dolazak je onaj svakodnevni dolazak u sakramentu euharistije, kada se nebo spušta pred našim očima. Mi smo pozvani da taj dolazak koji živimo sakramentalno, živimo i tako da ga donosimo drugima, da drugima donosimo Isusa Krista. Isus nam otvara oči da vidimo drugačije i da gledamo njegovim očima. On dolazi da nas oslobodi zloga i kada mu se predamo tada ćemo moći drugima donositi Krista i to je ta radosna vijest. Naše poslanje je da u ime Isusovo mi budemo radosna vijest, da se sjetimo onih malenih za koje nitko ne brie. Time ćemo ih potaknuti na ljubav. Svako ljudsko srce to traži i tomu teži, a mi kao Isusovi učenici im moramo pokazati tu ljubav. Da bi ostvarili to poslanje Bog nam daruje mudrost. Bogu je sve moguće i On nam sve daje u pravo vrijeme. Dozvolimo da radost našega života bude evanđelje, zaključio je propovjednik.

Nakon svete mise slijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Mladi su umjesto međusobnog druženja nakon svete mise imali priliku za druženje s Isusom. Sve do ponoći bilo je izloženo Presveto te tko god je htio imao je priliku ostati i  pomoliti se.

web-3-bdijenjeOve godine mladima smo priredili malo drugačiju duhovnu obnovu. Dali smo im priliku da nakon svete mise ostanu u miru i tišini pred Gospodinom. Potrebe su velike i mislim da je mladima ovo klanjanje do ponoći bila prilika da još više pripreme svoja srca za rođenje našega Spasitelja, ali i da ih potakne da više razmišljaju o Godini milosrđa koja je započela prije nekoliko dana, rekao je vlč. Velimir Martinović. Na kraju mise se zahvalio svima koji su došli, a najviše fra Ivanu koji se odazvao i predvodio ovu duhovnu obnovu. Kazao je kako se misa i klanjanje za mlade održava svaki treći četvrtak u 20h u crkvi Uznesenje Blažene Djevice Marije pod geslom: „Đir do Assunte“, te potaknuo mlade na dolazak. Na kraju ej predvoditelju duhovne obnove darovao majicu Nadbiskupijskog susreta mladih koji se održao u Klenovici te nosač zvuka Nadbiskupijskog zbora mladih. (A.M.A.)

Foto: Miroslav Radić

Skip to content