Postani „ribarom ljudi“
Kategorija:
Vijesti

Svećeničko ređenje

„Od davnine Crkvu simbolizira lađa koja plovi na uzburkanom moru ovoga svijeta. I ti si dragi ređeniče već po krštenju ukrcan u Petrovu lađu, a danas ti se na njoj povjerava posebna zadaća… Svetim redom dobivaš posebnu službu koja se zove – ribar ljudi“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na misi ređenja, 9. svibnja u katedrali sv. Vida, na kojoj je Marko Šarić postao novi svećenik Riječke nadbiskupije.

Novog su svećenika, i jedinog mladomisnika Riječke nadbiskupije za ovu godinu, u riječkoj katedrali pozdravili brojni vjernici, roditelji, obitelj, svećenici i redovnici. Misno slavlje animirao je Nadbiskupijski zbor mladih kojima je, kao prijateljima i suputnicima, ređenik uputio posebnu zahvalu. Uz litanije svim svetima i druge obrede misnog slavlja i sakramenta svetog reda, vjernici su ispunjena srca molili za novog svećenika.

Nadbiskup Devčić u propovijedi je mladomisnika podsjetio na trostruku službu koju je svetim redom primio: navjestiteljsku, posvetiteljsku i pastirsku. Istaknuo je službu naviještanja i podučavanja Božje riječi kao najvažniju u vremenu u kojem danas svećenici djeluju. „Iako su sve tri spomenute službe bitne, ipak prva ima ne samo vremenski prioritet“, rekao je nadbiskup. Ona je karakteristična za prvu Crkvu u kojoj je naviještanje evanđelja prethodilo stvaranju zajednice koja slavi sakramente i za koju svećenik kao pastir brine.  „Da bi se uopće pojavila potreba za posvetiteljskom i pastirskom službom moraju postojati oni koji su Krista vjerom prihvatili. A to je moguće samo ako im je Krist riječima i  djelima naviješten“, objasnio je nadbiskup. Podsjetio je da se kroz povijest prioritet službi mijenjao. Kada je kršćanstvo postalo službenom religijom tadašnjeg Rimskog Carstva, naglasak djelovanja svećenika stavljen je na posvetiteljsku i pastirsku službu. To je kroz stoljeća za posljedicu imalo veliku nepoučenost naroda u vjeri, kao i širenje praznovjerja. Tek je u drugoj polovici šesnaestog stoljeća Tridentski sabor istaknuo dužnost svećenika da sustavno katehiziraju povjereni im narod.

„Danas smo pak opet u situaciji kao na počecima Crkve kada je naglasak bio na naviještanju Božje riječi. Sve je više onih koji o Kristu malo znaju, ako i znaju to je površno i nedostatno, često i pogrešno“, rekao je nadbiskup. Podsjećajući na poziv mladomisniku da svećeničkom službom postaje „ribar ljudi“, nadbiskup je istaknuo kako svećenicima danas na prvome mjestu treba biti „nova evangelizacija“ svijeta.

Mladomisnik Marko Šarić na kraju je mise pozvao okupljene da mole za njega da ustraje u svom svećeničkom pozivu, da mu ne ponestane apostolskog žara i ljubavi za svakog čovjeka te da ostane vjeran obećanjima koje dao na ovoj misi ređenja. Zahvalio je roditeljima, obitelji, prijateljima i Nadbiskupijskom zboru mladih, te odgojiteljima u sjemeništu, rektoru i svećenicima koji su ga podržavali na putu svećeništva. Posebne zasluge za svoj poziv uputio je župniku svoje rodne župe u Bakru, Giuseppeu Vossili. Prisjetio se trenutka kada je kao mladi ministrant prije 17 godina sudjelovao na misi ređenja svećenika Richarda Pavlića. Još se uvijek sjeća pogleda punog poticaja i podrške koji mu je njegov župnik uputio kada je polagao ruke na novog svećenika. Taj mu je pogled zorno ukazao svećenikovu preporuku da i sam slijedi svećenički put.

Marko Šarić rođen je u Rijeci 13. rujna 1988. godine, od oca Marka i majke Ankice rođ. Grginčić. Kršten je u crkvi sv. Andrije apostola u Bakru 22. siječnja 1989. gdje je ministrirao i bio aktivno uključen u život župe. U rujnu 2003. odlazi u Zadar u Nadbiskupijsko sjemenište “Zmajević” te upisuje Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju s pravo javnosti koja kasnije dobiva naziv Klasična gimnazija “Ivan Pavao II.” s prvom javnosti. u listopadu 2007. ulazi u Bogoslovno sjemenište “Ivan Pavao II.” u Rijeci i upisuje Teologiju u Rijeci. Kandidaturu za svete redove primio je u katedrali sv. Vida, 21. ožujka 2010. Za đakona je zaređen 29. lipnja prošle godine, a đakonsku godinu odradio je u službi tajnika riječkog nadbiskupa.

Skip to content