Posjet područjima stradalim u prošlogodišnjim poplavama
Kategorija:
Vijesti

 Ravnatelji i djelatnici nad/biskupijskih Caritasa iz svih krajeva Hrvatske10. i 11. lipnja posjetili su područja Požeške biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Vrhbosanske nadbiskupije u Bosni i Hercegovine stradale u prošlogodišnjim poplavama.

Predvođeni predsjednikom Hrvatskog Caritasa mons. Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom, i mons. Fabijanom Svalinom, ravnateljem Hrvatskog Caritasa, četrdesetak predstavnika nad/biskupijskih Caritasa s područja Hrvatske biskupske konferencije željeli su se pobliže upoznati s  projektima pomoći koje su Caritasi stradalih biskupija proveli nastojeći djelatno pomoći ljudima pogođenim poplavom. Mjesni Caritasi pomoć organiziraju sredstvima koja su diljem Hrvatske i inozemstva prikupljena od građana, poslovnih subjekata, udruga, župnih zajednica, hrvatskih katoličkih misija putem Caritasove mreže, kao i sredstva koja je za pomoć poplavljenim područjima namijenila Hrvatska biskupska konferencija. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost dostavljene pomoći putem Caritasa iznosi između 35 i 50 milijuna kuna.

Susret djelatnika Caritasa bio je prilika za zahvalu svima koji su pokazali izuzetnu solidarnost i spremnost na pomoć stradalima. Istaknuli su to i biskupi i svećenici koji su primili delegaciju Caritasa, požeški mons. Antun Škvorčević te đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, kao i župnici u Pleternici, Gunji, Račinovcima, Rajevu selu, Strošincima i Vidovicama u BiH.

Kako je istaknuo ravnatelj Hrvatskog Caritasa, putem ove nacionalne ustanove prikupljeno je ukupno 20.927.268,15 kuna novčane pomoći. Novčana sredstva mogla su biti uplaćena na Hrvatski Caritas za stradalnike u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Tako je za Hrvatsku ukupno uplaćeno 8.499.157,56 kuna, za Bosnu i Hercegovinu 299.720,59 kuna, a za Srbiju 128.390,00 kuna. Sva sredstva su distriburana putem mreže Caritasa.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak podsjetio je na dar Hrvatskih biskupa, koji su stradalnicima uputili novčanu pomoć u iznosu od 12.000.000,00 kuna, također preko Hrvatskog Caritasa, želeći na taj način posvjedočiti djelatnu ljubav prema bližnjima u potrebi.

Iz Caritasa Riječke nadbiskupije organizirano je slanje 50 tona humanitarne pomoći u poplavljena područja. Za pomoć stradalima uplaćeno je 260.000 kuna, od čega je sabirnom akcijom u župama i pojedinačnim donacijama sakupljeno 160.000 kuna, a Riječka nadbiskupija dodala je 100.000 kuna.

Više o tome pogledajte na www.caritas.ri-nadbiskupja.com.

Skip to content