Pomorci slave svog zaštitnika
Kategorija:
Vijesti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Rijeka je vjekovima bila, a tako je i danas, povezana s morem i od mora živi. U takvome gradu logično je da se svečano proslavlja sv. Nikola biskup, zaštitnik pomoraca, djece i dobročinitelja.“, rekao je fra Tomislav Faletar predvodeći 5. prosinca, uoči blagdana sv. Nikole, misno slavlje u crkvi Gospe Lurdske na kojemu su sudjelovali pomorci, ribari i predstavnici brojnih riječkih pomorskih tvrtki. Tradicionalno, pomorci su do kapucinske crkve u središtu Rijeke stigli u procesiji koja je započela ispred zgrade Lučke uprave na Rivi.

Fra Tomislav, magistar franjevačkih novaka na Trsatu, pomorce je potaknuo da na svim morima i svim životnim putevima ne zaborave onoga koji je iznad svega pojavnoga, koji im jedini može donijeti spasenje. „Sva tehnološka čuda i napredak danas su nas malo uljuljali u lažnu sigurnost. Tehnologija nam omogućuje da putujemo lakše i brže, da se osjećamo sigurnije, ali nas i dovodi u napast da se udaljimo od onog pravog smisla, od Boga.“ Propovjednik je objasnio kako je sve što čovjek stvara ograničenog dosega, jedino Bog donosi konačno spasenje. Pozvao je pomorce na hrabro svjedočenje vjere u Krista, na što poziva i vrijeme došašća.

Proslava sv. Nikole tradicija je  lučkom gradu kao što je Rijeka i obilježava se u organizaciji Apostolata mora načelu s vlč. Lukom Lučićem i odbora u kojem su predstavnici riječkih pomorskih tvrtki. Proslava je i ove godine započela hodočašćem brodovima u svetište sv. Nikole u Kraljevicu prve nedjelje došašća, a nakon ove procesije središtem grada i mise u crkvi Gospe Lurske nastavila se i na sam blagdan sv. Nikole 6. prosinca kada je proslavljen župni blagdan u Kraljevici i riječkoj župi na Krnjevu. Događanja uz blagdan zaštitnika pomoraca zaključena su 7. prosinca molitvom u zgradi Jadrolinije za poginule pomorce u Domovinskom ratu. Nakon molitve isplovio je brod s predstavnicima Apostolata mora Riječke nadbiskupije, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke te je spuštanjem vijenca u more odana počast svim stradalima i nestalima na moru.

Skip to content