Otvorena Vjeronaučna olimpijada
Kategorija:
Vijesti

U Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu u četvrtak 19. veljače svečano je otvorena „Vjeronaučna olimpijada 2015.“, Županijsko – Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka učenika osnovnih i srednjih škola na temu: „Drugi vatikanski sabor“. Organizator događaja je Katehetski ured Riječke nadbiskupije.

Pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Izrazivši radost što zanimanje za ovo natjecanje iz godine u godinu raste, mladima je poručio da naučeno znanje u školi primjene u svakodnevnom životu. „Ako se na taj način budete ponašali, tada možete biti kvasac lijepih promjena. Isus nas je pozvao da budemo njegovi suradnici.“ Govoreći o temi natjecanja, objasnio je značenje Drugog vatikanskog sabora za Crkvu i društvo. Bio je to koncil obnove u vrijeme velikih gibanja, kriza i blokova u svijetu. Crkva je tada naglašavala nužnost ekumenskog dijaloga i rušenja barijera. U tom smislu, Drugi vatikanski sabor bio je događaj od šireg značenja za društvo, poručio je nadbiskup.

Prigodne riječi mladima su uputili: predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Oleg Đaković, gvardijan trsatskog samostana fra Antun Jesenović i ravnateljica OŠ „Trsat“ Sonja Domašek – Pađen.

Natjecanje će biti u Auli pape Ivana Pavla II. i Osnovnoj školi „Trsat“ i sudjelovat će 34 osnovnoškolskih i 18 srednjoškolskih ekipa sa svojim mentorima, rekla je predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević. Dodala je kako je riječ o projektu znanja o vjeri i svjedočenju te da uz obrazovnu i snažnu odgojnu dimenziju, za cilj ima i promicanje kulture zajedništva i dijaloga među učenicima različitih uzrasta i stvaralačkih sposobnosti. Jača kod učenika sposobnost prihvaćanja osobne odgovornosti za vlastite odluke, potiče na primjenjivanje uljudbenog ponašanja i etičkih principa u situacijama postizanja vlastitog uspjeha. Organizatori ističu kako se natjecanje ne temelji samo na evaluaciji usvojenih informacija o zadanoj temi, nego prije svega na promociji onih vrednota koje mladi natjecatelji trebaju posjedovati da bi svojim vjerskim i općeljudskim kvalitetama stasali u moralne, vrijedne i aktivne članove društva.

Svečanom otvorenju nazočili su čelni ljudi iz školstva Grada Rijeke i Primorsko-goranske  županije, a ovom prigodom predstavljena je Vjeronaučna himna. Njeni autori, ali i izvođači su vjeroučitelji Riječke nadbiskupije koji su svojom izvedbom oduševili okupljene učenike.

Skip to content