Održana Svećenička skupština
Kategorija:
Vijesti

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u ponedjeljak 16. ožujka održana je Svećenička skupština Riječke nadbiskupije pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa Ivana Devčića. Središnje predavanje na temu “Glazbeno oblikovanje liturgijskog slavlja – Osnovne smjernice II. vatikanskog koncila” održala je mr. sc. Andrejka Srdoč, profesorica Crkvene glazbe na Teologiji u Rijeci i  voditeljica Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu.

Na osobit način u predavanju je istaknula dva dokumenta o svetoj glazbi i svećeničkoj pjevačkoj službi: Koncilsku konstituciju o svetoj liturgiji “Sacrosantum Consilium” (VI. poglavlje) O svetoj glazbi (4. prosinca 1963.) te Upute o glazbi u svetom bogoslužju “Instructio Musicum Sacram” (5. ožujka 1967.)  Liturgijska ili sveta glazba je ona koja je stvorena za bogoslužja i koju karakterizira svetost i pravilnost oblika, rekla je Srdoč navodeći u tu kategoriju: gregorijansko pjevanje, stare i nove svete polifonije, pučke popijevke te orguljaške skladbe za obrede i druga dopuštena glazbala. Za razliku od liturgijske, duhovna ili religiozna djela su skladbe koje imaju religiozan karakter, ali nisu prigodna za liturgiju. S tim u vezi upozorila je kako se često na misama mogu čuti duhovne pjesme koje nisu prilagođene liturgiji, a izvode ih uglavnom zborovi mladih. 

U nastavku je istaknula kako u euharistijskom bogoslužju u kojemu puk sudjeluje, osobito nedjeljom i blagdanom, prednost treba dati pjevanoj misi i dijaloškim dijelovima liturgije. Također, puk se ne smije isključiti iz mise nego je potrebno liturgijsko pjevanje prilagoditi svim vjernicima. Zaključujući izlaganje istaknula je kako svećenička pjevačka služba čini važan dio njegovog liturgijskog djelovanja, te da ukoliko se ta uloga u potpunosti povjeri zborovođama, orguljašima i drugim župnim suradnicima, postoji opasnost da dođe do nesklada liturgije i glazbe. “Ponekad glazbeni suradnici u župi imaju i školske kvalifikacije, ali to ne znači da imaju uvijek i dovoljno znanja i ‘sluha’ za duh liturgije. Svećenik je onaj koji povezuje sve liturgijske sastavnice u jednu, pa tako i glazbenu.” S tim u vezi Srdoč je podsjetila na rad Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu koja osposobljava župne suradnike za sudjelovanje u glazbenom animiranju misnih slavlja.

U raspravi koja je uslijedila upozoreno je na nedostatak zborovođa, orguljaša i svirača u župama Riječke nadbiskupije. Također, istaknuto je da su članovi zborova mladih nezainteresirani za pjevanje i zajedništvo sa župnim zborovima te se događa da u pojedinim župama svaki zbor (dječji, mladi i župni) ima različit repertoar. Zborovima je potrebno duhovno vodstvo, kao i suradnja zborovođe sa župnikom u odabiru pjesama koje će se pjevati na misi. Naveden je još jedan problem s kojim se pojedine župe suočavaju. Riječ je o voditeljima zborova koji su na tim funkcijama više desetaka godina te na osobit način ‘privatiziraju’ zbor. Stoga je potrebno za zborovođe i svirače organizirati seminare na kojima će ih se upoznati s pravilima liturgijske glazbe, rečeno je na skupu. Također, ova tema naći će se i na jednom od budućih dekanatskih susreta, najavljeno je.

U nastavku skupštine otvorena su pitanja rada s liturgijskim čitačima. Nadbiskup Devčić pohvalio je rad istaknuvši kako je napredak vidljiv i da je zanimanje vjernika veliko za edukativne susrete koji se održavaju u organizaciji Ureda za pastoral Riječke nadbiskupije pod vodstvom biskupskog vikara vlč. Matije Matičića. Stoga je usvojen i prijedlog da se deseta obljetnica rada s čitačima na prigodan način uskoro proslavi. U nastavku je istaknuo nužnost aktivnije pripreme obitelji na župnoj razini za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja na Trsatu, kao i na pastoral s obiteljima nakon nacionalnog susreta. Također, uoči susreta 18. travnja bit će organizirana procesija s prijenosom Zavjetne svijeće od katedrale sv. Vida do Svetišta Majske Božje Trsatske koju će predvoditi porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Svečanu Večernju predvodit će krčki biskup Valter Župan, a prigodnu propovijed uputiti gospićko-senjski biskup Mile Bogović, kazao je nadbiskup dodajući kako je u proslavu uključena cijela Riječka metropolija. Trebamo dati svjedočanstvo zajedništva i vjere, te uključiti i zajednice mladih, poručio je i najavio da će program na Trsatu početi 19. travnja u 10 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 12 sati predvodit će zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Nadbiskup je podsjetio i na važnost Nadbiskupijskog susreta mladih koji će se 25. travnja održati u Klenovici. Svećenike je pozvao da se u što većem broju odazovu i budu na raspolaganju srednjoškolcima i studentima te da svojim angažmanom doprinesu zajedništvu i povezivanju zajednica mladih koje djeluju u Riječkoj nadbiskupiji. Rad s mladima danas je izazov, duhovna periferija o kojoj govori papa Franjo i na koju moramo ići. Vremena su se promijenila, ali ne na bolje. Mladih je sve manje na misama i trebamo imati puno strpljenja s njima. Svećenik nema radno vrijeme i za mlade vrata crkve nikada ne smiju biti zatvorena, poručio je nadbiskup.

U raspravi je upozoreno kako ponekad nije teško okupiti mlade, nego neki od njih na otpor nailaze kod kuće, u svojim obiteljima koje ne podržavaju projekte koje ih privlače Crkvi i vjeri. O toj temi opširnije će se govoriti na nekoj od budućih svećeničkih skupština. Po završetku skupštine svećenici su ostali na preduskrsnoj duhovnoj obnovi.

Skip to content