Obitelj mjesto komunikacije
Kategorija:
Vijesti

Svjetski dan sredstava društvenih komunikacije 

Povodom Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, u Nadbiskupskom domu u Rijeci, 13. svibnja održana je tribina nadahnuta porukom pape Franje o komunikaciji i obitelji. Organizatori, Ured za odnose s javnošću i Ured za obitelj Riječke nadbiskupije željeli su edukacijskim susretom pomoći roditeljima da promišljaju o dobrim i lošim stranama korištenja sredstava društvene komunikacije.

Mons. dr. Milan Šimunović, predstavio je poruku pape Franje „Komunicirati obitelj: povlašteno mjesto susreta u daru ljubavi“, a voditelj Ureda za obitelj mons. Ivan Nikolić i roditelj Dubravko Antonić govorili su o utjecaju medija na odgoj djece i odnose u obitelji. Na tribini je sudjelovao i riječki nadbiskup Ivan Devčić, kao domaćin susreta, ali i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija, a glazbenom dijelu programa nastupio je bend Assunta.

Nadbiskup je podsjetio da unazad 49 godina otkako se slavi Dan medija, svake godine papa uputi poruku sukladnu aktualnom trenutku. Ove je godine, između dvije sinode biskupa posvećenih obitelji  Papa kao temu uzeo komunikaciju i obitelj. „Crkva se ne umara upozoravati na vrijednost obitelji, a ovom porukom papa Franjo ističe kako je obitelj škola komunikacije.“

Predstavljajući glavne naglaske poruke pape Franje, mons. Šimunović istaknuo je kako ovaj papa stalno iznenađuje. „Ovoga puta ugodno sam iznenađen i obogaćen interpretacijom evanđeoskog teksta o susretu Marije i Elizabete. Naime želeći istaknuti kako je obitelj prvo mjesto gdje učimo komunicirati, naglašava, što je jako važno, da je komunikacija dijalog koji se isprepliće i s govorom tijela.“ O sredstvima društvenih komunikacija Papa govori da ona mogu biti prepreka i pomoć u komunikaciji. Ipak on je oprezan u povici na medije, ističe više njihovu pozitivnu ulogu zajedništva, susreta, ljubavi.  U tom smislu sredstva komunikacije mogu pomoći povezivanju obitelji, a način komunikacije, prihvaćanje, ljubav i praštanje, uči se u samoj obitelji.

Mons. Nikolić ispred Ureda za obitelj podsjetio je da Ured na brojnim edukativnim susretima podučava supružnike i roditelje komunikaciji, ali i načinima korištenja sredstava komunikacije. „Najčešći oblik komunikacije je razgovor, a najbolji oblik je dijalog“, istaknuo je mons. Nikolić te dodao kako je u svijetu brzih komunikacija i brojnih sadržaja potrebno stalno raditi na edukaciji i pomoći roditeljima pri odgoju i međusobnoj komunikaciji.

Dubravko Antolić jedan je od roditelja koji surađuju s Uredom za obitelj i pohađaju njihove programe. Iz iskustva roditelja posvjedočio je o nužnosti komunikacije unutar obitelji kako bi djeca naučila ispravno koristiti sredstva društvene komunikacije. „Često provodeći vrijeme s djecom koristimo medije, časopise, televiziju, kompjuter i potrebno je stalno se propitivati kako se ti mediji koriste.“ Objasnio kako je kao roditelj svjestan da zabranama ne može puno postići pa je izabrao put komunikacije s djecom. Uloga roditelja je usmjeravanje na pravi put, potrebno je pokazivati, raditi zajedno i biti s djecom. „Osobno smatram da je cilj korištenja medija promijeniti nešto na bolje, potaknuti smijeh ili učenje. Kod svoje djece sam primijetio da kad sama gledaju crtić na televiziji nema bitnih promjena, ali kad zajedno pogledamo nešto na Youtube-u promijeni se raspoloženje svima. Smatram da su roditelji odgovorni za odgoj djece i kriviti medije ili društvo samo je alibi“, zaključio je Antolić.

Skip to content