Novoimenovani veleposlanik RH pri Svetoj Stolici posjetio riječkog Nadbiskupa
Kategorija:
Vijesti

web-veleposlanikRiječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u pratnji biskupskog vikara preč. Matije Matičića primio je u utorak 27. studenoga novog veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Nj. E. Nevena Pelicarića.

Uobičajena je praksa da se novi veleposlanici pri Svetoj Stolici predstave biskupima u domovini prije preuzimanja službe u Vatikanu, te je i to bio glavni povod susreta.

Uz predstavljanje, veleposlanik Pelicarić ukratko je progovorio o svojoj službi i na što će staviti naglasak u svom veleposlaničkom mandatu. Sugovornici su razgovarali i o odnosima RH i Svete Stolice i složili se da je uvijek potrebno inzistirati na produbljivanju suradnje.

Osvrnuli su se na aktualnu situaciju migrantske krize koja je zahvatila Republiku Hrvatsku i Europu, te je veleposlanik Pelicarić govorio iz osobnog iskustva budući da i dalje vrši službu savjetnika premijera RH za vanjsku politiku. Dodao je kako o toj temi i problemima raspravlja i govori u Bruxellesu i šire.

Biskupski vikar Matičić, koji je specijalizirao međunarodne odnose i diplomaciju u Izraelu i Kuvajtu, i koji je vanjski suradnik i savjetnik veleposlanstva RH u Izraelu za Dijalog i Holokaust, progovorio je iz vlastitog iskustva diplomatske prakse na Bliskom Istoku i u Perzijskom Zaljevu. Govoreći o povijesnom i stalnom sukobu Izraela i Palestine, Arapskom proljeću i drugim aktualnim temama, a koje su i dovele do masovnih migracija bliskoistočnih naroda u potrazi za boljim životom, istaknuo je nužnost stalnog praćenja situacije, istraživanja njezinih uzroka, dijaloga i suradnje te pronalazak najboljih rješenja kako za migrante, tako i za zemlje primateljice, uključujući i države koje migrantima služe samo za tranziciju.

Nakon dužeg razgovora, veleposlanik je zahvalio na prijemu te pozvao Nadbiskupa i biskupe u posjet Veleposlanstvu u Vatikanu kad god za to bude prilika, budući da se naše Veleposlanstvo nalazi između Kongregacije za kler i Sinode biskupa, a na putu prema bazilici Svetog Petra.

Skip to content