Ne trebamo se sramiti reći da smo kršćani
Kategorija:
Vijesti

Nadbiskupijski susret mladih u Klenovici

Više stotina mladih okupilo se u subotu 25. travnja ispred crkve sv. Margarete u Klenovici na Nadbiskupijskom susretu mladih Riječke nadbiskupije koji se održao pod geslom: “Sreću biraj”.

Program je počeo svjedočanstvom hrvatskog komičara Željka Pervana koji je mladima posvjedočio svoju vjeru u Boga kazavši kako je Bog u svojoj providnosti ‘fenomenalan’. Govoreći o sakramentu pomirenja kao važnog dijela našeg kršćanskog života, istaknuo je da  se u svakodnevnom životu rješavamo smeća i to bi trebali činiti i u duhovnom životu – ispovijedati se, riješiti se našeg duhovnog „smeća“. Trebamo se čuvati zla i pogledati u sebe, a ne uvijek kriviti druge, rekao je Pervan i kao primjer naveo da studenti često okrivljuju profesore za lošu ocjenu, umjesto da razlog traže u nedovoljnoj posvećenosti učenju.

U nastavku je progovorio o težnjama mnogih za materijalnim stvarima koje ih u konačnici neće učiniti sretnima. Također,upozorio je kako su mnogi mladi skloni ispijanju alkohola, jer je ‘fora napiti se’.  Zato im je ukazao na štetnost tog poroka koji zahvaća sve mlađu populaciju. Mladima je poručio da uspjehe postižu na pošten način i ono što postignu – dijele s drugima. Budite svoji, budite jaki i okružite se ljudima punim ljubavlju, poručio je Pervan. Također, radite na osobnosti, a ne povodite se mnoštvu i trendovima. Zaključujući predavanje osvrnuo se na subliminalne poruke te istaknuo kako nas reklame često zavaravaju.

Susret je nastavljen radionicama za mlade koje su vodili animatori, njih 25, a program animirali Iva Marković i Filip Polegubić. Povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Velimir Martinović prevodio je pokorničko bogoslužje nakon kojega su mladi imali prigodu za ispovijed. Nadbiskupijskom susretu mladih odazvao se riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje i pod misom podijelio akolitate svećeničkim kandidatima Vlatku Bizjaku i Ivanu Markoviću.

Mladima je na početku pojasnio značenje službi koje je podijelio dvojici riječkih bogoslova kazavši kako će nakon ovoga biti zaređeni za đakone. U nastavku je pozvao mlade na svećeničko ređenje đakona Marka Šarića koje će se dogoditi 9. svibnja u katedrali sv. Vida. To je prigoda da ako Gospodin kuca na naša vrata, da mu kažemo: „Evo me!“.

Objasnio im je da akoliti imaju ‘službu čitača’ i njihovo buduće svećeničko zvanje povezano je s Božjom Riječi. Božja Riječ kada padne na plodno tlo, donijet će ploda. Tako se i svećenički kandidat mora baviti Božjom Riječi, kazao je nadbiskup istaknuvši kako i mi imamo istu zadaću jer nas Božja Riječ duhovno hrani. 

Govoreći o sv. Marku, autoru najstarijeg evanđelja, naglasio je nužnost svjedočenja za Isusa.  Ne trebamo se ne sramiti reći da smo kršćani i trebamo živjeti po njegovu evanđelju – kako je Isus živio. Sv. Marko je zapisivao ono što je Petar govorio i zato je njegovo evanđelje najstarije. Živio je u Jeruzalemu gdje su živjeli kršćani koji su doživljavali napade od Židova i rimske vlasti. On je u toj situaciji izabrao Isusa, našao sreću i postao kršćanin. Mlade je potaknuo da se zapitaju kako žive svoju vjeru i u čemu traže sreću. Također, osjećaju li zahvalnost u nasljedovanju Isusa Krista? Susreti poput ovoga u Klenovici prigoda su da se ohrabrite u nasljedovanju Krista, rekao je nadbiskup.  

U nastavku je poručio da Isusa trebaju svjedočiti i onima koji ne vjeruju u njega, osobito u sredini u kojoj žive. “Isus je uvijek nastupao s učenicima, uvijek bio s Crkvom, s nama, ali istovremeno Isus nas treba. Danas je vrijeme kada nije dovoljno samo reći da nam je lijepo, već uz to trebamo i djelovati, trebamo se okrenuti drugima.” Podsjetio je na Isusove riječi: „Idite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje!“, kazavši kako te riječi tada upućene apostolima, odnose se i na nas. Trebamo pomoći drugima da i oni upoznaju Isusa. Trebamo biti svjesni svog kršćanskoga poslanja i uvijek imati na umu da nismo sami, da je Isus uvijek s nama, zaključio je nadbiskup Devčić.

Na kraju je zahvalio mladima što su se u velikom broju odazvali Nadbiskupijskom susretu mladih te dodao kako iskustva i osjećaje koje su stekli u Klenovici ne trebaju samo ostati na ‘osjećajima’, nego ih trebaju potaknuti da postanu ‘Marko’ našeg vremenu, apostoli društva u kojemu žive. Marko je umro za Isusa, a tko umre za Isusa imat će život vječni. Tražimo Isusa jer je On sreća, rekao je nadbiskup apostrofirajući i geslo susreta: „Sreću biraj“.

Na kraju mise riječ zahvale nadbiskupu, okupljenim svećenicima, organizatorima i mladima uputio je vlč. Martinović. Istaknuo je kako je susret inauguracija Kampa za mlade koji će biti u otvoren u kolovozu ove godine u Klenovici, na istom prostoru gdje se održao Nadbiskupijski susret mladih. Najavio je misu zahvalnicu za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji i za Nadbiskupijski susret mladih koju će 6. svibnja u katedrali sv. Vida  predvoditi nadbiskup Devčić, potom Duhovsko bdijenje mladih 23. svibnja te susret s papom Franjom u Sarajevu 5. i 6. lipnja na koji će ići i mladi Riječke nadbiskupije. Podsjetio je i na Vidfest – festival duhovne glazbe koji će se 12. lipnja u povodu proslave zaštitnika grada Rijeke, sv. Vida održati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Nakon misnog slavlja nadbiskup je u zrak pustio balone s porukama mladih na temu: „Što je za njih sreća“, a mladi su nadbiskupu uručili prigodan dar. Susret u Klenovici zaključen je prigodnom duhovnom glazbom u izvedbi zajednice Krista Kralja. Također, liturgijsko pjevanje animirao je Nadbiskupijski zbor mladih, a program između radionica riječki pokret Salezijanske mladeži.

 

Skip to content