Najavljen program proslave sv. Nikole
Kategorija:
Vijesti

web-presicaU četvrtak, 26. studenog u Informativnom centru Grada Rijeke na Korzo na konferencija za novinare najavljeno je tradicionalno hodočašće u najstarije svetište sv. Nikole u Hrvatskoj, ono u Kraljevicu te predstavljen program proslave blagdana sv. Nikole. Program će se održati u  organizaciji Apostolata mora Riječke nadbiskupije.

U povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece, Apostolat mora Riječke nadbiskupije i ove godine pripremio je program koji će početi u subotu 28. studenog Kapetanskim balom, a biti zaključen proslavom sv. Nikole u ponedjeljak 7. prosinca. Tradicionalno, u nedjelju 29. studenog u 9 sati isplovit će brodovi iz riječke luke i u konvoju sa hodočasnicima uputiti se prema najstarijem u nas svetištu posvećenom sv. Nikoli. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Nikole u Kraljevici predvodit će vlč. Luka Lučić povjerenik Apostolata mora. Misa počinje u 11 sati paljenjem svijeće koja je 2010. zavjetno darovana crkvi, a završit će dodjelom zavjetnog dara hodočasnika, najavila je Marica Njegovan, tajnica Organizacijskog odbora.

Tradicionalno, 24. godinu u kontinuitetu u subotu 5. prosinca od zgrade Lučke uprave na Rivi u 18:30 krenut će procesija ulicama grada do kapucinske crkve Gospe Lurdske gdje će biti slavljena misa u povodu proslave sv. Nikole, najavio je povjerenika Apostolata mora vlč. Luka Lučić. Svečano misno slavlje predvodit će fra Tomislav Faletar, magistar franjevačkih novaka na Trsatu.

Proslava sv. Nikole u nedjelju 6. prosinca svečano će se obilježiti u crkvama u Kraljevici, Kostreni i Voloskom, a u Rijeci u crkvi sv. Nikole biskupa na Krnjevu. Također, u ponedjeljak će se blagdan zaštinika pomoraca, putnika, ribara i djece u zgradi Jadrolinije obilježiti molitvom u 9 sati za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu. Nakon molitve isplovit će brod s predstavnicima Apostolata mora Riječke nadbiskupije, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke  te spuštanjem vijenca u more u počast svim stradalima i nestalima na moru. Organizatori su na kraju uputili poziv svim Riječanima da se odazovu pozivu i sudjeluju u procesijama u nedjelju 29. studenog u svetište u Kraljevicu te 5. prosinca u Rijeci u procesiji i misi u povodu proslave blagdana sv. Nikole.

Skip to content