Najavljen program proslave blagdana sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

U ponedjeljak 8. lipnja u katedrali sv. Vida najavljen je program proslave zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke te predstavljena poruka za Vidovo riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića.

Rektor katedrale mons. Ivoslav Linić pozdravio je novinare i zahvalio im na dosadašnjoj suradnji. Generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić predstavio je poruku riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića: „Slijediti postojanost mučenika“. “Nadbiskup nam u njoj poručuje da ostanemo postojani do kraja, pa i po cijenu mučeništva. Navodi nam i neke od svijetlih primjera iz hrvatske povijesti koji su za vjeru dali svoj život.” Generalni vikar u nastavku je poručio kako je u današnjem društvu ponekad potrebno plivati i uzvodno jer često se duh svijeta razlikuje od duha kršćanstva.

Vjernike je pozvao na sudjelovanje u proslavi zaštitnika Riječke nadbiskupije koja ove godine obilježava 15. godišnjicu osnutka, a time i 15. obljetnicu imenovanja mons. dr. Ivana Devčića za riječkog nadbiskupa.  Istaknuo je važnost sudjelovanja u svečanoj procesiji i središnjem euharistijskom slavlju 15. lipnja na Trgu riječke rezolucije kazavši kako je potrebno stvarati tradiciju koja se temelji na pravim vrijednostima i u toj procesiji gradom dati svoj doprinos.

U nastavku je najavio program proslave koji će početi u petak 12. lipnja svečanim podizanjem zastave sv. Vide ispred riječke prvostolnice i misom u 18 sati koju će predvoditi p. Vatroslav Halambek. Taj dan posvećen je mladima koji će animirati liturgijsko pjevanje, a nakon mise u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 20 sati bit će održan Vidfest – Festival popularne duhovne glazbe. Drugog dana duhovne priprave u nedjelju 13. lipnja na misu u 18 sati pozvane su obitelji, dok trećeg dana trodnevnice neće biti mise nego Večernja molitva koju će predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić s početkom u 18 sati. Mons. Svažić je na Večernju pozvao predstavnike župnih pastoralnih vijeća i čitače, a nakon molitve bit će predstavljena spomen-knjiga riječkog nadbiskupa „Grad u naručju sv. Vida“ u kojoj su sabrane nadbiskupove propovijedi, govori i poruke napisane u povodu zaštitnika Riječke nadbiskupije.

Na sam blagdan sv. Vida, u ponedjeljak 15. lipnja misu u katedrali u 7 sati predvodit će mons. dr. Nikola Uravić, p. Vatroslav Halambek predstavit će misu u 8 sati, a euharistijsko slavlje na talijanskom jeziku u 9:30 tršćanski biskup u miru mons. Eugenio Ravignani. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će svečano euharistijsko slavlje u 11 sati i pod misom dodijeliti medalje zahvalnosti sv. Vida zaslužnim vjernicima. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom koja će u 18 sati krenuti od katedrale do Trga riječke rezolucije predvodit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s drugim (nad)biskupima i svećenicima. 

Skip to content