Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Jeronima u Klani
Kategorija:
Vijesti

web-klanaU okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić pohodio je u nedjelju 27. rujna župu sv. Jeronima u Klani.

U istoimenoj crkvi predslavio je misno slavlje i u prigodnoj propovijedi istaknuo potrebu otvaranja župne zajednice prema svim ljudima, osobito potrebitima te onima na periferiji, odnosno onima koji nisu praktični i angažirani vjernici. Istaknuo je nužnost čitanja ‘znakova vremena’ o čemu govori Drugi vatikanski sabor kroz koji nam Bog daje određene poruke. Od svakoga možemo učiti i Bog nam može progovoriti kroz svakog čovjeka, kazao je nadbiskup.

I ova izbjeglička kriza određeni je znak kojega moramo interpretirati kao određenu poruku. Bog nam može progovoriti i preko pogana i nevjernika, može se njima poslužiti u ostvarenju svoga plana za čovječanstvo, kazao je nadbiskup. U nastavku je podsjetio na skorašnje parlamentarne izbore rekavši da je potrebno Boga moliti da nam prosvijetli pamet da izaberemo one koji će najbolje voditi našu državu i naš narod u pravcu napretka u skladu s Božjom voljom.

web-klana2U nastavku je potaknuo župljane na solidarnost s potrebitima, ali i ukazao na podatak da je vjeronauk u 1. razredu Osnovne škole u Klani upisalo samo dvoje djece. Izrazio je zabrinutost što roditelji djecu upućuju na različite ‘važne’ predmete i izbornu nastavu, a vjeronauk smatraju manje važnim. „Ono duhovno što usmjeruje i hrani čovjeka stavljaju na stranu. Ispričavaju se potom time da djeca imaju previše obaveza, da su zauzeta. A na roditeljima je odgovornost za odgoj djece.“

Dodao je kako današnje vrijeme traži da djecu odgajamo da budu ljudi, a to se radi kroz vjeronauk, jer nije dovoljno samo znanje, već i odgoj. U današnjem društvu nude se krive vrijednosti i stoga je roditelje pozvao da budu primjer života, molitve i odgoja u vjeri svojoj djeci kako bi postigli obnovu naših obitelji i Domovine.

Misno slavlje animirao je župni zbog s orguljašem Josipom Laginjom.

Skip to content