Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Jelene Križarice na Kastvu
Kategorija:
Vijesti

kastav-misaRiječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić pohodio je, u okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije, od 6. do 8. studenog 2015. župu sv. Jelene Križarice na Kastvu.

Prvog dana nadbiskup je u društvu župnika vlč. Franje Jurčevića i nadbiskupovom tajnika đakona Josipa Tomića posjetio Grad Kastav gdje se susreo s gradonačelnikom Ivicom Lukanovićem. Na sastanku je istaknuta dobra suradnja Grada Kastva  i župe, osobito u svezi izgradnje novog groblja uz koje bi u budućnosti bila sagrađena nova župna crkva na području Ćikovo (istočni dio Kastva). Povećanjem broja stanovnika javila se potreba za osnivanjem nove župe od dijela Kastva, Viškova i Srdoča čija župna crkva bi se nalazila kod novog groblja. Nastavak razgovora o ovoj temi bit će uskoro u Nadbiskupskom ordinarijatu, najavio je gradonačelnik Kastva. Ovom prigodom nadbiskup Devčić je u društvu župnika posjetio gradilište novog groblja.

 

kastav-skolaNadbiskup je potom posjetio OŠ „Milan Brozović“ gdje se susreo s ravnateljicom sanjom Krpan koja je izrazila zadovoljstvo radom vjeroučitelja u toj kastavskoj osnovnoj školi. Škola je mjesto stjecanja znanja, ali i odgoja, kazao je nadbiskup dodajući kako vjeronauk tome uvelike pomaže. Vjeronauk u školi naglašava aspekt da se vjera prenese djeci kako bi kasnije dali doprinos društvu, dok je župni usmjeren na vjersku praksu, istaknuo je nadbiskup koji se po završetku posjeta upisao u Spomenicu Škole. Ovom prigodom vlč. Jurčević je najavio donaciju župe školi – enciklopedije za školsku knjižnicu. Nadbiskup je na kraju nazočio nastavnom satu vjeronauka 6. razreda s vjeroučiteljicom s. Ankicom Juranović čime je zaključen prvi dan vizitacije.

Drugog dana nadbiskup se susreo s prvopričesnicima i krozmanicima, te njihovim roditeljima. Istaknuo je važnost poštivanja nedjelje kao dana kada se na misi susrećemo s Gospodinom. Također, kazao je kako je Božji dar živjeti u obitelji, zajednici te da Božji suradnici možemo biti samo ako smo solidarni prema slabijima. Vizitacija župi Kastav zaključena je 8. studenog misnim slavlje kojega je predvodio nadbiskup Devčić, a liturgijsko pjevanje animirao župni zbor predvođen orguljašem Ivom Paulićem. U prigodnoj propovijedi nadbiskup je na temelju svetopisamskih tekstova naglasio da u čitanjima vidimo osobe koje su svoje pouzdanje stavile u Boga. To je prorok Ilija i udovica iz Sarfate koja na riječ proroka stječe pouzdanje u Boga i hrani Iliju koji kod nje preživljava. Bog se brine za one koji mu daju svoje putove i koji se u njega pouzdaju, poručio je nadbiskup.

kastav-ministrantiNa kraju mise pozdrav nadbiskupu u ime Župnog pastoralnog vijeća uputila je Đurđa Šandro, a cvijeće uručila Ivana Pleskina. Nadbiskup je zahvalio župljanima i tom prigodom pozdravio katoličke skaute i pjevački zbor. Na kraju je dodao kako je pljeskanje u crkvi pogrešan način slavljenja mise i nije dio europske kulture.

Skip to content