Na Kukuljanovu proslavljena Frančiškova
Kategorija:
Vijesti

kukuljanovoŽupljani župe sv. Franje Asiškog proslavili su u nedjelju 4. listopada blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog. Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica koju je predvodio župnik vlč. Marko Šarić, dok je središnje misno slavlje na župni blagdan predvodio fra Tomislav Faletar, magistar trsatskih franjevačkih novaka. Koncelebrirali su uz bakarskog dekana vlč. Ivana Friščića, svećenici iz Dekanata, dvojica bivših župnika i svećenici prijatelji. Poslužitelji oltara bili su trojica trsatskih novaka i trajni đakon Tomislav Sikavica. Misno slavlje prijepodne pratio je župni zbor a poslijepodnevno međužupni mješoviti zbor „Trisagion“.

Fra Faletar u propovijedi je govorio o sv. Franji Asiškom koji je u mnogočemu bio jedinstven: bio je prvi svetac u Katoličkoj crkvi koji je dobio stigme i jedini koji je umro s njima; u povijesti Crkve napravio je božićne jaslice; Isus mu je direktno progovorio s križa; skoro je obratio jednog sultana za vrijeme Križarskih ratova; zaštitnik je ekologa jer je cijenio prirodu; pomirio je cijeli jedan grad s vukom; osnovao je tri franjevačka reda. Danas u svijetu ima oko 500 000 Franjinih sljedbenika, ne samo redovnika, nego i svjetovnjaka, a prema nekim saznanjima, sv. Franjo bio je i u Hrvatskoj, kazao je fra Tomislav Faletar.

„ Naš dragi Papa je uzeo papinsko ime po današnjem svecu. Očito je to znak da je Papa prepoznao da i današnjem vremenu treba doći jedan sv. Franjo. U njegovo vrijeme Crkva nije baš živjela kako treba. Mnogi su htjeli nešto promijeniti ali nisu bili poslušni Crkvi pa su postali heretici. Franjo je znao ako ostane vjeran Katoličkoj crkvi, papi, biskupima i svećenicima da će tek tada biti u milosti Božjoj. Možemo danas govoriti o svemu što ne valja u Crkvi, no treba zasukati rukave i učiniti da svetost pobijedi.“ Propovijednik je u nastavku objasnio kako je Franjo dobio stigme razmišljajući mnogo o Kristovoj muci, iznutra se suobličio s Kristom a onda mu je Bog dao i izvanjski znak te dobio odgovor na sve svoje dvojbe i zabrinutost. “ Franjo je skupio desetke tisuća braće i sve je išlo u jednom smjeru na način kako to nije zamislio protiv poslušnosti, protiv siromaštva. Braća njegova bila su mu najveći križ a u isto vrijeme i blagoslov od Boga. Bog mu je u srcu ‘šapnuo’: smiri se, nisi ti to započeo, nego sam ja izvor toga, ja sam taj koji nosi sve na svojem dlanu. Ti možeš biti duhovni otac, ali ja sam taj koji to daje.’ Sv. Franjo nakon stigmatizacije predaje poglavarstvo drugima: ‘ ja sam svoje napravio a sada vas prepuštam Bogu i dalje je na vama da nastavite to djelo.’ To je jedna od slika koje možemo primijeniti na sebe i moliti sv. Franju da pokušamo doživjeti to raspeće u sebi, izvana nećemo to doživjeti, jer je u nama uvijek borba između Boga i naše volje. Imamo i Mariju za primjer, koju je Franjo jako štovao, koja je rekla:’neka bude volja Tvoja.’“

Na kraju misnog slavlja franjevački novak Ivica iz Zagreba svjedočio je o svom duhovnom pozivu i odluci da nasljeduje sv. Franju Asiškog i pristupi franjevačkoj redovničkoj zajednici. (G.F.)

Skip to content