Ljubavi nema bez apsolutne vjernosti, bez križa i bez žrtve!
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u petak 12. lipnja u samostanskoj kapeli Družbe Presvetog Srca Isusova na Drenovi svečano misno slavlje u povodu istoimenog blagdana.

U prigodnoj propovijedi istaknuo je da je srce simbol i ljudske i Božje ljubavi. S tim u vezi i grčki filozof Platon je kazao kako sve izvire iz jedne savršene stvarnosti kojoj je bit – dobrota. Nadbiskup je podsjetio kako na prvim stranicama o Božjoj objavi stoji da je Bog sve stvorio jer je htio da postoje i druga bića uz njega. Čovjek je prezreo Božju ljubav i na nju odgovorio neposluhom. Božja ljubav se daje bez ikakve prisile i interesa, ali je Božja ljubav i – vjernost. „Bog je čovjeku obećao spasenje i tu nalazimo karakter svake ljudske ljubavi: sposobnost da ljubimo! Bog se od čovjeka ne okreće, ne udaljava, ne odbacuje ga, nego traži vezu i nudi mu spasenje. Traži ga čak i onda kada se čovjek odrekne Boga.“

Ljubavi nema bez apsolutne vjernosti, bez križa i bez žrtve, kazao je nadbiskup. S tim u vezi i naša ljubav je odraz Božje ako slijedimo te elemente ljubavi. Govoreći o nerazrješivosti kršćanskog braka kao odraza Božje ljubavi koja uvijek ostaje vjerna i nastoji spasiti i ozdravljati brak, istaknuo je da smo pozvani našu ljubav jačati razumijevanjem, praštanjem i u tome snagu crpiti iz Božje ljubavi. Bog čini napore za obraćenje čovjeka i njegovo vraćanje na izvore i putove ljubavi. On se ne miri s činjenicom da čovjek propada i što se više osoba udaljuje od Boga, to joj se On više približava. Božja ljubav je neshvatljiva poput majčine ljubavi koja će svoj život žrtvovati za život djeteta. Ljubav je nešto što nadilazi naš razum i koja graniči s misterijem, kazao je nadbiskup.

Govoreći o blagdanu Srca Isusova kao srži kršćanske vjere, istaknuo je kako nas ono vodi do najdubljih dubina stvarnosti u kojima vidimo ljubav i dobrotu trojedinog Boga. Vjernike je pozvao da žive ljubav u svakodnevnom životu, da je nose u srcu i u svakodnevici svjedoče. U ovom svijetu puno toga nedostaje, a razlog je – nedostatak ljubavi, rekao je mons. dr. Devčić. Zaključujući propovijed potaknuo je sve na molitvu da im Bog ne uskrati svoju ljubav, a u trenucima kada se netko i udalji od Boga, da On nađe načina kako ga vratiti na vrelo života. 

Skip to content