Kršćani, ne smijete stajati po strani
Kategorija:
Vijesti

Pontifikalna misa

Riječki nadbiskup Ivan Devčić pontifikalnu misu blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije predvodio je tradicionalno u katedrali sv. Vida u jutarnjim satima. Uz kanonike prvostolnog kaptola na misi je sudjelovao veliki broj vjernika među kojima i 10 dobitnika Medalje zahvalnosti sv. Vida. Na kraju misnog slavlja nadbiskup je dobitnicima uručio medalje s diplomom za njihov predani rad u župama i svjedočenje vjere u djelatnostima koje svakodnevno obavljaju. Pročitana je i čestitka koju je, povodom proslave blagdana zaštitnika svoje rodne biskupije, uputila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U svojoj je propovijedi nadbiskup vjernike pozvao na djelovanje iz vjere i pomoć onima koji trpe, posebno na pomoć mladima čiji je sv. Vid uzor i zaštitnik. „Nismo pozvani promatrati iz daleka nego stajati uz Isusa i njegov križ na način da se solidariziramo s onima s kojima se on solidarizira u njihovu trpljenju. A među takvima su uvijek bili i mladi, koji su u svakom vremenu i u svakome društvu, pa tako i u današnjemu, pripadali onima koji su najviše zanemarivani, manipulirani i iskorištavani od onih koji u rukama imaju poluge moći“, rekao je nadbiskup. Mučenika sv. Vida, koji je još kao mladić podnio mučeničku smrt zbog vjere u doba Dioklecijanovih progona, istaknuo je kao primjer djelotvornog svjedočenja.

Potaknuo je vjernike da budu blizu mladim ljudima današnjice, od kojih su mnogi njihovi sugrađani, u brojnim problemima. „Prvo što nam pada na pamet jest izgovor: mi tu ne možemo ništa učiniti, problem trebaju rješavati drugi, oni koji su za to službeno zaduženi. No je li to vjernički stav, je li to kršćanski odgovor?“, upitao je nadbiskup, ali i ponudio odgovor. „Sv. Pavao nam poručuje: Kršćani, ne smijete biti pasivni, ne smijete stajati po strani, promatrati izdaleka one koji trpe, nego se morate uključiti, umiješati, angažirati, stajati uz njih, kao što su Isusova majka i njegov ljubljeni učenik stajali uz Isusov križ!“

Primjer kako djelovati daje i sam Isus prispodobom o sjemenu koje umire kako bi se rodio novi život. „Isus nas poziva da i sami, slijedeći njega, svojom predanošću, odvažnošću i hrabrošću, budemo sjeme iz kojega će niknuti novi odnosi, novi svijet, pravedniji i dostojniji čovjeka.“ Plodovi posijanog sjemena polako rastu i sazrijevaju, ali ta sporost vjernike ne smije obeshrabriti, dodao je nadbiskup. „Sveti su mučenici to razumjeli i zato su svojom postojanošću spasili sebe i mnoge kojima su postali uzorom“, zaključio je.

Na kraju mise svečano je uručio Medalje zahvalnosti sv. Vida vjernicima koji dolaze iz župa iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije, jednog dobitnika odredilo je Povjerenstvo za katoličke laičke udruge, a dvojicu je izabrao sam nadbiskup. Medalju zahvalnosti sv. Vida dobili su: Zlatko i Nikolina Grabar, župa sv. Filipa i Jakova u Grobniku, Bakarski dekanat; Vlasta Margitić, župa sv. Nikole biskupa u Kraljevici, Crikvenički dekanat; Ivka Malnar, župa sv. Antuna Padovanskog u Čabru, Delnički dekanat; Nikola Vunić, župa sv. Andrije ap. u Mošćenicama, Opatijski dekanat; Bruno Runko, župa sv. Antuna Padovanskog, Kantrida, Kastavski dekanat; Laura Marinelli, župa sv. Josipa u Rijeci, Prvostolni dekanat; Miljenko Gagro, župa sv. Lucije u Kostreni, Trsatski dekanat. Po izboru nadbiskupa medalju je dobila Marija Gržinić, dugogodišnja djelatnica u ekonomatu Nadbiskupije te dr. med. Ivan Kirin, kirurg – traumatolog. Po izboru Povjerenstva za katoličke laičke udruge medalju je dobio Mirko Mašina, suradnik u katedrali sv. Vida. „Sreća da imamo takvih ljudi koji nesebično služe Crkvi“, rekao nadbiskup nakon svečane dodjele.

Skip to content