Korizmena duhovna obnova sestara Presvetog Srca Isusova
Kategorija:
Vijesti

U ponedjeljak 2. ožujka u Kući utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci, korizmenu duhovnu obnovu za sestre Družbe održao je dr. Mladen Parlov, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

Susret za oko pedesetak sestara započeo je razmatranjem  iz  Matejeva evanđelja (6, 1-6. 16-18) i razmišljanjima o molitvi, postu i milostinji te na što nas je Crkva  pozvala na početku korizme u pripremi za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Predavač je pozvao sestre na razmišljanje o kvaliteti molitve. „Samo ustrajnom borbom stižemo do prave molitve, odnosno do toga da čujemo Božji glas u svojoj nutrini i u svom srcu.“  Govoreći o četiri razine molitve upozorio je kako nam se već na prvoj može dogoditi da molimo tako da ‘ne čujemo Boga niti Bog čuje nas’. Razlog je nedostatak sabranosti i prevelikom broju riječi, pojasnio je predavač.

Osvrčući se na drugu razinu, istaknuo je da obično molimo ali tako da  ‘Bog čuje nas ali mi ne čujemo Boga’ jer nismo ustrajni u sabranosti i silasku u vlastite dubine srca gdje je potrebno stvoriti prostore tišine, mira i praštanja. Potrebno je misliti na osobni susret s osobom živoga Boga, Boga ljubavi i milosrđa. Da bismo se susreli s Bogom,  potrebno je u molitvi ući u svoju sobu i u svoje srce, zatvoriti vrata od sve buke i vidjeti što se sve rađa u našem srcu, rekao je Parlov. “Isus kuca na vrata naših srdaca i želi s nama razgovarati, ali nas često nema doma. Istina je mi ne znamo što da molimo, ali Duh Sveti će nas poučiti.”

Dodao je kako se tek na trećoj razini molitve događa da ‘kada mi čujemo Boga i Bog čuje nas’. Tek kada se molitva rađa u našem srcu, odnosno kada smo otvoreni poticajima Duha Svetoga, tada je to moguće. Jedinstvo s Bogom, odnosno kako spoj akcije i kontemplacije moguć je samo onda ako se svakodnevno borimo odbacivati glasove ovoga svijeta, a nastojimo čuti  Božji glas u vlastitom srcu, poručio je.

U nastavku je naglasio kako danas ništa manju važnost nema asketski put očiju. Za to je važna hrabrost u odricanju od prekomjernog korištenja i ponuda  glasova TV-a, novinskih zapisa i interneta. Također, post i milostinja na  putu vlastitog odricanja vode u našu nutrinu, u susret s Bogom, a koji nikad ne isključuje ljubav prema bližnjemu, rekao je dr. Parlov.

Zaključujući predavanje istaknuo je kako na posljednjoj, četvrtoj razini ustrajnosti u molitvi, dolazimo do sjedinjenja s Bogom gdje čujemo Očev glas: „Ti si sin moj, kći moja ljubljena“. Nakon razmatranja, slijedilo je kratko pokorničko bogoslužje uz ispit savjesti iz Okružnice Kongregacije za ustanove posvećenog života i Družbe apostolskog života: “Radujte se”. Tom prigodom dr. Parlov je pozvao sestre da prihvate poticaje koje papa Franjo upućuje: da koračaju u istinskoj radosti i stalnim nemirom za Bogom. Susret je završio euharistijskim klanjanjem i nastavljen  u zajedništvu u zajednici.

Skip to content