Kamp u Klenovici primio prve mlade goste
Kategorija:
Vijesti

U prostoru crkve svete Margarete u Klenovici 6. kolovoza službeno je otvoren ljetni kamp za mlade Riječke nadbiskupije koji vodi povjerenik za studente i mlade vlč. Velimir Martinović. Kamp je otvorio krčki biskup Ivica Petanjak predvodeći euharistijsko slavlje.

Biskup se u propovijedi obratio mladima vračajući se na korizmu i korizmeno vrijeme rekavši kako je to najjače vrijeme u crkvenoj godini jer poziva na obraćenje i priprema za najveći kršćanski blagdan  – Uskrs. Svake prve nedjelje u korizmi u evanđelju slušamo o Isusovom boravku u pustinji i o kušnjama kojima je bio izložen. U drugoj nedjelji u korizmi slušamo ovo današnje evanđelje – o Isusovom preobraženju zato jer je Isus htio učenike obratiti i to po muci, smrti i križu. Učenici su se prepali, uplašili i sablaznili i da ih Isus obrati, poveo je sa sobom trojicu apostola i preobrazio se pred njima da im pokaže svoju buduću slavu. Zato svake druge nedjelje u korizmi  čitamo ovo evanđelje kao jedno ohrabrenje da se ne prepadnemo onoga trenutka kada bude došao Veliki tjedan – Isusova muka i smrt. Svatko od nas mora proći i svoj križni put u većoj ili manjoj mjeri, ali ga mora proći. To je bio osvrt na korizmu.

Današnje slavlje ima veze s jednom bitkom. Danas slavimo blagdan Gospodinovog Preobraženja – ovaj blagdan ima svoju povijest i vezan je za ove naše krajeve, za događaj iz povijest koji se dogodio 22. srpnja 1456. kada je kršćanska vojska izvojevala pobjedu kod Beograda nad Turcima i tu kršćansku vojsku je predvodio franjevac, sveti Ivan Kapistan. On je umro u Iloku te iste godine kada je bila bitka. Pokopan je u također u Iloku u kojemu je napravljena crkva u čast njemu. Ta bitka je povezana s današnjim blagdanom. Znači bitka je bila tog datuma (22. srpnja 1456.), ali dok je vijest došla do Rima  bio je već 6.kolovoz 1456. pa je tadašnji papa odredio da se od sljedeće godine 1457. svake godine u spomen te bitke slavi ovaj bladgdan, Gospodinova Preobraženja, da zvone zvona ujutro, u podne i navečer i da dok ta zvona zvone da se moli Anđeo Gospodnji. To je bio povijesni okvir današnjeg blagdana.

 Poruka što proizlazi iz toga je da ovaj blagdan zovu i Božje lice i to je vrlo dobro rečeno zato što je Isus Krist u preobraženju pokazao svoje pravo božansko lice. I na Gologoti su učenici vidjeli pravo Isusovo lice, ali ono je bilo krvavo, trnjem okrunjeno. I ovo i ono je pravo lice, samo ono na Golgoti je ljudsko, podvrgnuto patnjama, a po preobraženju je ono božansko, uskrsnulo, njegov pravi sjaj i pravo lice.

Propovijed je zaključio riječima o ljepoti. To je duhovna karakteristika. Isusa Krista moramo osvojiti svojom duhovnom ljepotom u srcu, svojim načinom života da možemo živjeti radost jer će se u njoj već netko pronaći.

Večer se nastavila programom dobrodošlice na kojem je mlade pozdravio voditelj vlč. Velimir Martinović i rekao kako je ovo kamp gdje Bog prebiva. Mladima se obratio i biskup Petanjak dodavši kako kamp treba iskoristiti i kako će ovdje steći brojna prijateljstva i da je vrlo važno zajedništvo. Slogan koji prati program ovog kampa je :“Slavit ću Te dan i noć!“.

Od ponuđena tri termina, popunjena su samo prva dva. U kampu se trenutno nalazi 21 osoba. Program vodi 6 animatora koji su nedavno završili specijalizaciju. Otvorenju i blagoslovu kampa prisustvovali su i župnik crkve sv. Margarete u Klenovici vlč. Jaroslav Wilczynski i vlč. Zoran Grgic iz Vrbovca.

Skip to content