Fra Serafinu Sabolu nagrada za životno djelo
Kategorija:
Vijesti

Za izniman doprinos religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Trsatskog svetišta i Primorsko-goranske županije u cjelini, trsatskom franjevcu i nekadašnjem gvardijanu Trsatskog samostana fra Serafinu Sabolu u utorak 14. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku na svečanoj sjednici Županijske skupštine održane u povodu Dana Primorsko-goranske županije, uručena je nagrada za životno djelo.  Priznanje su mu uručili župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Nagrada je fra Serafina ugodno iznenadila i izrazio je radost da su županijski vijećnici u njemu prepoznali darove kojima ga je Bog obogatio. „Tim darovima poslužio sam se za dobro Svetišta, grada, županije i domovine Hrvatske. Ja sam samo iskoristio te darove i sposobnosti da otkrijem dobrotu i ljubav u mnogima koji su mi omogućili da sve ovo učinim.“

A učinio je puno toga i njegovo djelovanje i rezultati mogu biti primjerom i mnogim drugim sredinama. Trsatsko svetište sedam je stoljeća centar duhovnosti i svetište Majke Božje. Fra Serafin je prvi puta na Trsat došao kao gimnazijalac 1961.i tada se zaljubio u more, Kvarner i Trsat. U franjevački red ulazi 25. kolovoza 1963., a za svećenika je zaređen 25. lipnja 1972. Nakon službovanja u Virovitici, Požegi i Zagrebu, na Trsat dolazi 6. kolovoza 1990. u 45 godini života. Odmah je prionio uređenju Svetišta uz podršku nadređenih, ali i lokalne vlasti. Tako je najprije uređen prostor riznice, potom je običan park oko trsatske crkve pretvoren u Marijin perivoj koji je postao mjesto duhovnog mira, promišljanja i mnogih događaja.

Prvi spomenik podignut sv. Ivanu Pavlu II. u svijetu nakon njegove smrti je onaj koji se nalazi na mjestu na kojemu je Sveti Otac izašao iz papamobila i ušao u trsatsku baziliku. Uz njega, još jedan projekt izgrađen je zahvaljujući angažmanu fra Serafina – Pastoralni centar Aula pape Ivana Pavla II. Svojim ugledom u svim crkvenim, ali i društvenim strukturama i rezultatima fra Serafin je bio jedan od glavnih organizatora posljednjeg posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

Na Trsat su dolazili svi hrvatski predsjednici, a on sam rado se prisjeća 21. lipnja 1992. Kada je Trsat posjetio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. „Tada sam mu rekao: ‘Dajte zavjet Majci Božjoj i dovedite Papu u Hrvatsku. Kasnije, na Pantovčaku me je predsjednik Tuđman pitao hoće li se njegov zavjet ispuniti –  i ispunio se dvije godine kasnije.“

Ono što nije uspjelo mnogima, uspjelo je fra Serafinu. Ujedinio je političku ljevicu i desnicu koja ga je združeno predložila za nagradu za životno djelo. Taj njihov zajednički potez ovaj trsatski franjevac objašnjava tako da je uvijek u ljudima gledao dobre, a ne loše strane. Nikada nikome nije zatvorio vrata svoga srca, ali ni samostana ni Svetišta. Iz Primorsko-goranske županije poručuju kako je, osim njegovih rezultata u obnovi i očuvanju Svetišta te posjeta Svetoga Oca Rijeci, za nagradu važnije njegovo nadkonfesionalno, nadideologijsko, etičko, kulturno i civilizacijsko djelovanje. Svetište Majke Božje Trsatske uzdigao je među najvažnija europska duhovna središta, pokazavši svojim djelovanjem da i ljudi različitih svjetonazora mogu skladno živjeti u uzajamnom poštovanju.

Fra Serafinu Sabolu ovo nije jedino visoko priznanje. Dobitnik je više državnih nagrada i priznanja, među njima Nagradu Grada Rijeke te dva državna odlikovanja.

Skip to content