Blagdan sv. Ane u Voloskom
Kategorija:
Vijesti

Župljani Voloskog proslavili su 26. srpnja blagdan svoje zaštitnice sv. Ane. Misno slavlje prijepodne predvodio je p. Zvonko Vlah a poslijepodnevno mladomisnik vlč. Marko Šarić, novoimenovani župni upravitelj župa Kukuljanovo i Škrljevo.

Suslavitelji su bili mons. Sanjin Francetić, rektor bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci, vlč. Nikola Gajić, župnik Bribira, vlč. Franc Šiško svećenik u miru i župnik Voloskog vlč. Petar Belanić. Na misnom slavlju uz brojne vjernike Voloskog i okolnih mjesta, sudjelovali su predstavnici Grada Opatije s gradonačelnikom Ivom Dujmićem.

Nakon misnog slavlja bila je procesija ulicama Voloskog od crkve do rive gdje je predvoditelj misnog slavlja blagoslovio mjesto, ljude i more.  Misno slavlje pjesmom je pratio župni zbor a u procesiji je sudjelovala i ‘limena glazba’ Spinčići.

Vlč. Šarić u propovijedi je govorio o roditeljima Blažene Djevice Marije sv. Ani i  Joakimu, o primjeru njihovog vjerničkog života i pouci koju nam daju i za današnje vrijeme: „ Oni su bili vjernici, ali ne samo vjernici u lijepim trenutcima, u vrijeme blagdana, kao npr. danas u vrijeme Božića i Uskrsa. Dok su redovito izvršavali svoje vjerničke židovske obveze, njihov život je istovremeno pokazivao da doista vjeruju u ono što govore. Joakim i Ana proživljavali su veliku nedaću jer nisu mogli imati djece što je za Židove bilo jedno od najvećih zala. Upravo po toj činjenici, odnosno po prihvaćanju te bolne stvarnosti, stvarnosti na koju ne znaju odgovor, oni nam i danas ostaju putokazi za življenje vlastitog kršćanstva jer su znali da jedino stavljajući svoje živote u Božje ruke, da je jedino tako moguće  biti istinski radostan. Često nam se dogodi da tražeći svoju a ne Božju volju, zapadnemo u još dublje krize, dublji pesimizam i bezperspektivnost.

Kršćanstvo je predivno, ali kršćanstvo nisu samo blagdani i fešte, blagoslovi i procesije. Prvi sinonim za kršćanstvo je križ. Isus nam jasno u Evanđelju kaže da nije moguće biti njegov učenik, odnosno vjernik ako ne želimo nositi svoga križa. Taj križ se ne nosi samo jednom od starta do cilja, već je potrebno uvijek iznova, svaki dan, i radni i neradni nositi na svojim ramenima naš životni križ. Što ga više prigrlimo, bit ćemo sličniji njemu koji ga je prvi za nas nosio.“ – rekao je vlč Šarić te istaknuo kako nas životi sv. Ane i Joakima možda više nego ikada pozivaju da u ovom svijetu budemo  „ambasadori života“, da učimo od njih obiteljski život , povjerenje Božjoj volji i sveto življenje obiteljskih kreposti: „ Volio bih, braćo i sestre, da večeras mogu govoriti općenito, prepričavati poučne priče ili poneki vic. Ali  mislim da sam i ja, ali i svatko ovdje prisutan, pred Bogom odgovoran i pozvan govoriti i stati u obranu obitelji, upravo na dan kada slavimo jednu svetu obitelj. Vjerujem kako smo svi svjesni s kojim se izazovima naše društvo bori danas u odnosu prema obitelji i bračnom životu. Od nepoštivanja svoga vlastitog i tuđeg tijela, koje je, ne zaboravimo, ‘hram Duha Svetoga’, od sebičnog ne željenja sklapanja svetog sakramenta ženidbe, od zatvorenosti prema životu, i na kraju od tolikih ubojstava nerođene djece, kulturno nazvanih ‘pobačaj’. I ne, nije to moraliziranje, nije to popovanje, to je nažalost naša stvarnost. Stvarnost  koja, nažalost, ne samo da je normalna u očima onih koji ne vjeruju, već sve više uzima maha i kod nas koji se zovemo kršćanima. Mi, dok se nazivamo vjernicima, odlučimo se koju kulturu živjeti: onu koja daje život ili onu koja ga oduzima. Nemojmo nikada zaboraviti naše kršćanske korijene na kojima je i sagrađena Domovina nam Hrvatska. „ – rekao je vlč. Šarić te pozvao vjernike da zagovaraju život od začeća do prirodne smrti te poput Ane i Joakima svakog dana sve predavaju u ruke  Očeve.

 

Gordana Fumić

 

 

 

Skip to content