Bartimejev vapaj je vapaj čovječanstva
Kategorija:
Vijesti

web-hodocasnicka2Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u nedjelju 25. listopada u svetištu Majke Božje Trsatske svečano euharistijsko slavlje u povodu završetka hodočasničke godine.

Osvrčući se na tekst evanđelja o slijepom Bartimeju (Mk 10, 46-52) koji vapi Gospodinu, istaknuo je kako on predstavlja svakog čovjeka jer čovjek bez Boga je slijep. Bartimejev vapaj je vapaj čovječanstva koje traži spasenje, kojega pritišću brige i grijesi, koji se boji smrti. Isus je taj koji nam može vratiti vid, ali samo ako mu vjerujemo, kazao je nadbiskup. U nastavku je istaknuo kako nas slijepi Bartimej potiče da se zapitamo kakva je naša vjera, da napravimo ispit savjesti.

Isus je svojim učenicima na putu u Jerihon govorio što čovjek mora činiti da ga slijedi. Potrebno je svoje nade uliti u vjeru u Gospodina jer nema stabilnijeg oslonca u životu od Isusa Krist, pojasnio je nadbiskup. Bartimejev vapaj potiče nas da se zapitamo na koji način dolazimo do vjere. Crkva je od Gospodina dobila zadaću da neprestano naviješta i mi smo, zahvaljujući onome što smo čuli, uzvjerovali. „Tjelesnim očima nismo vidjeli Isusa, nego očima vjere. Zato se moramo pitati kako drugima prenosimo i svjedočimo vjeru. Isus je učenicima rekao da mu dovedu Bartomeja, a to je poruka i nama – Bartomeji su posvuda oko nas. Mnogi su ‘slijepi’ i od nas Isus očekuje da ih dovedemo k njemu. Nema čovjeka kojemu nije potrebno Isusovo svjetlo.“ Mnogi nesvjesno vape za onim koji može dati smisao i trebamo se pitati jesmo li svjesni svoga poslanja da smo apostoli koji trebaju čuti te vapaje i dovesti ljude Isusu, kazao je nadbiskup u nastavku. Na osobit način potaknuo je vjernike da skrbe za bolesne i umiruće i na vrijeme dovedu svećenika radi bolesničkoga pomazanja.

web-hodočasnička1Nadbiskup je na kraju poručio da skorašnji blagdan Svih Svetih bude poticaj za nasljedovanje svetaca i blaženika, a osobito onih iz naših krajeva poput bl. Miroslava Bulešića i bl. Alojzija Stepinca. Govoreći o završetku hodočasničke godine zahvalio je trsatskim franjevcima na gostoprimstvu i pomoći mnogobrojnim hodočasnicima koji su pristizali i još uvijek dolaze na Trsat.

Čuvar svetišta, gvardijan trsatskog samostana fra Antun Jesenović kazao je kako je ove godine kroz Trsatsko svetište prošlo oko 140 000 posjetitelja, od čega nisu nužno svi bili hodočasnici. Prijavljenih župa iz Hrvatske bilo je 349 s oko 24 500 hodočasnika, dok je slovenskih bilo 741, talijanskih 613, te iz ostalih zemalja 364 hodočasnika. Tradicionalno, uz umirovljenike ni škole nisu zaobilazile Trsatsko svetište pa je tijekom ove hodočasničke godine Trsat posjetilo oko 5 000 školaraca. Događaji koji su privukli najveći broj vjernika bile su svetkovina Velike Gospe koja je na Trsatu okupila oko 50 000 hodočasnika, te Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji s oko 15 000 vjernika. Svih njih kroz godinu trebalo je primiti, ispovijediti, ali i animirati te je gvardijan na pomoći zahvalio braći franjevcima, svećenicima Riječke nadbiskupije kao i zboru Trsatskog svetišta koji je predvodio liturgijska pjevanja.

Skip to content