100. godišnjica smrti dr. Rudolfa Eckerta

12. ožujka

U povodu  100. godišnjice smrti dr. Rudolfa Eckerta, u četvrtak 12.ožujka u 10 sati župnik župe sv. Jurja na Trsatu fra Ivan Miklenić predvodit će misno slavlje i molitvu na trsatskom groblju u kapeli sv. Mihovila. Prigodnu propovijed uputiti će župnik podvežičke župe sv. Terezije od Djeteta Isusa, vlč. Ivan Šarić.  

Rudolf Eckert (Travnik, 27. veljače 1889. – Rijeka, 12. travnja 1915.) bio je novinar i publicist, član hrvatskog katoličkog pokreta. Godine 1912. započeo je s Petrom Roguljom i Milanom Pavelićem uređivati „Riječke novine“ koje su pokrenuli riječki kapucini.  Iste godine postaje članom Hrvatskoga katoličkog seniorata i ostvaruje bližu suradnju s biskupom Antunom Mahnićem. Kad su u kolovozu 1914. odlukom vlasti „Riječke novine“ obustavljene zbog naglašene hrvatske orijentacije, Eckert ih sa suradnicima premješta u Zagreb gdje nastavljaju redovito izlaziti pod nazivom „Novine“ i njegovim glavnim uredništvom. 

Dr. Rudolf Eckert je pripadao vrhu hrvatskoga sveučilišnog katoličkog pokreta koji je u otporu liberalizmu, materijalizmu i evolucionizmu (Ch. Darwin, E. Haeckel) te austrijskoj i ugarskoj politici nastojao u katoličanstvu i novoj socijalnoj politici pronaći hrvatske vrijednosnice i sačuvati osobitosti hrvatskog društva i čovjeka. Zbog prerane smrti djelo mu je ostalo tek u obrisima. 

Umro na glasu svetosti 12. travnja 1915. Pokopan je na groblju Trsat u blizini kapelice sv. Mihovila. 

Skip to content