Završena unutarnja obnova crkve
Kategorija:
Vijesti

Blagoslovom velike slike Milosrdnog Isusa u nedjelju 19. listopada završena je višegodišnja unutarnja obnova župne crkve sv. Luke u Rukavcu. Sliku je blagoslovio povjerenik za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije Velimir Martinović, a krasit će zid kora. Martinović je ujedno predvodio i euharistijsko slavlje povodom zaštitnika župe i crkve uz sudjelovanje župnika dr. Đure Puškarića i umirovljenog svećenika Leopolda Barića. Slika je rad Nike Balte veličine 3 X 1,5 m, autora koji je naslikao i slike hrvatskih svetaca i blaženika koji krase crkvu u Rukavcu.

U prigodnoj propovijedi Martinović se osvrnuo na simboličnu poruku slike. „Mogu posvjedočiti kako sve više ljudi predaje svoj život u ruke milosrdnog Isusa. Shvatili su da crpimo život iz Njega, da je u njima Božji život i da je to djelo Božanskog milosrđa.“ Utječite mu se, pozvao je sve nazočne, „jer milosrdni Isus pritječe svakome u pomoć i to nevjerojatnom brzinom.“

Misno su slavlje uzveličali združeni mješoviti župni zborovi iz župa Gospe Žalosne iz Mrkoplja i sv. Luke u Rukavcu, pod vodstvom i orguljskom pratnjom prof. Ivane Marcela.

Rukavačka je crkva zapaljena 1943. godine i bila je ruševina sve do dolaska sada već pokojnog župnika Josipa Šimca 1980., koji je započeo njezinu vanjsku obnovu. Kada je sadašnji župnik Puškarić došao u župu 1992. godine zatekao je crkvu bez ičega u njoj: oltara, klupa i slika, s crnim i vlažnim zidovima. Skupa sa župljanima i isključivo njihovim darovima i zalaganjem započeo je unutarnju obnovu, koja je blagoslovom slike Mislosrdnog Isusa nakon 22 godine potpuno dovršena.

Skip to content