Vjeroučitelji, trajna veza između društva i Crkve
Kategorija:
Vijesti

U povodu Katehetskog dana u Velikoj dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci u nedjelju 31. kolovoza Željka Markić, dr. med., članica Organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji” održala je predavanje na temu: “Obitelj – nositelj i bogatstvo društva i Crkve”. 

Govoreći o važnosti zalaganja za obiteljske vrijednosti poručila je da je obitelj mjesto gdje se pojedinac može ostvariti i biti ono što jeste. “Obitelj je zajednice koja nam pruža bezuvjetnu ljubav i podršku. U njoj se učimo voljeti ispočetka. Ona je škola vjere, promicateljica ljudskih bića. Ona čovjeka priprema na samostalnost u skladu s Božjim zapovijedima, a kada čovjek ne može više biti samostalan, tada je obitelj ta koja  se brine o njemu. Zato se zalažemo za obitelj.”

Ona je škola solidarnosti i odgovornosti, poručila je. U obitelji se učimo prihvaćati različitost, ako je ista otvorena duhu tolerantnosti. Ali ona je i škola gospodarskog i odgovornog ponašanja jer roditelji svojim primijerom djecu uče odgovornom ponašanju i radu, istaknula je Markić. Dodala je kako je u Republici Hrvatskoj najviše djece rođeno u bračnoj zajednici što je pokazatelj da građani vezu, koja je društveno priznata, smatraju najboljom za osnivanje obitelji. Po tome Hrvatska prednjači u odnosu na mnoge zemlje regije, istaknula dodajući kako se tome može dodati i podatak kako je u RH mali broj oboljelih od AIDS-a od čega 70% su osobe homoseksualne orijentacije. Također, Markić ističe kako je u RH zabilježena niska stopa maloljetničke trudnoće, kao i da naša zemlja prednjači u odnosu na druge zemlje regiju po broju obitelji s troje djece.

Govoreći o društvenoj ulozi koju obitelj ima u RH, podsjetila je na nedavni referendum i medijsku kampanju tijekom koje je 85% medija bilo ‘protiv’ braka kao zajednice muškarca i žene. “Mediji ne funkcioniraju kao izvor točne informacije, nego formiraju bez pravih utemeljenja kreirajući vlastito mišljenje. Također, aktualna vlast i zakoni pričama podržavaju obitelji, ali u zakonodavstvu se obitelji ne ohrabruju niti vrednuju.” Markić je u nastavku podsjetila kako država sustavno financira brojne udruge koje gaze obiteljske vrijednosti ili vrše agresivne kampanje protiv obitelji, dok s druge strane te iste vrijednosti promiče Katolička crkva, laici, vjeroučitelji itd.

Vjeručiteljima je na osobit način ukazala na važnost njihove službe koja ne smije biti ‘posao’, nego ‘poziv’. Vi ste trajna veza između društva i Crkve, istaknula dodavši kako u podučavanju djece i radu s kolegama u školama ne smiju biti oni koji nameću nešto, nego dijele bogatstvo i ljepotu onoga što Isus Krist donosi.

Nakon desetogodišnjeg sustavnog omalovažavanja vjernika, kritiziranja Crkve i generaliziranja pojedinih crkvenih afera s cjelokupnim vjerničkim narodom, stanovništvo se opet u Republici Hrvatskoj izjasnilo kao većinsko katoličko, rekla je Markić osvrčući se na nedavni popis stanovništa. Dodala je kako podatak od 86 % katolika aktualna vlast  mjesecima nije objavljivala. Unatoč medijskom presingu stanovništvo RH odlučilo je reći: ‘Ja sam katolik’ i tome su zaslužni i vjeroučitelji koji su davali podršku roditeljima za vrijeme referenduma, a  koji danas imaju veliku ulogu u tome koliko će današnje obitelji biti jake u vremenu koje mu nije naklonjeno, poručila je Markić.

Po završetku tribine gošći su se zahvalili riječki nadbiskup Ivan Devčić te predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević.

Skip to content