Vjernici darovali vitraj „Trsatski hodočasnici“
Kategorija:
Vijesti

U nedjelju, 26. listopada u crkvi sv. Jurja na Trsatu blagoslovljen je vitraj „Trsatski hodočasnici“, rad akademskog slikara Roberta Mijalića, župljanina ove trsatske župe. Vitraj je blagoslovio fra Serafin Sabol, a prigodnu riječ uputio župnik fra Ivan Miklenić.

„Želim od srca zahvaliti darovateljima: Miljenku i Vlasti Polić, Ivanu Pogoriliću, Ivanu i Željki Škoda, Davorki Vučak, Mladenu i Neli Pujić s bakom Katicom i kćerima Ines i Doris. To je njihov dar od onoga što su otkidali od sebe da bi darovali našoj župnoj crkvi i svima koji ovamo dolaze.“, poručio je fra Ivan.  

Središnji lik vitraje je sv. Ivan Pavao II. oko kojega se nalaze hrvatski uzori od kojih je većina rado hodočastila Majci Božjoj Trsatskoj. „Sv. Leopold Bogdan Mandić kratko vrijeme boravio je u kapucinskom samostanu u Rijeci i bio je veliki štovatelj Majke Božje. Iza njega stoji službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić čija obitelj je štovala Gospu Trsatsku, a neki članovi njezine obitelji kršteni su u ovoj crkvi.“  ‘Trsatski hodočasnici’ su i sluga Božji o. Ivo Peran, franjevac s Košljuna kao i  bl. Alojzije Stepinac. Javnosti je manje poznato da je bl. Stepinac, dok je bio u vojsci u Rijeci na časničkom tečaju, svake nedjelje išao trsatskim stubama moleći da spozna što Bog od njega želi. Nakon svećeničkog ređenja ostavio je lijepu zahvalnicu koja se čuva u riznici svetišta Majke Božje Trsatske, rekao je fra Ivan.

Osnivač Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda, veliki obnovitelj našeg Reda i Provincije, sluga Božji o. Vendelin Vošnjak kao trsatski gvardijan pokopan je u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, ali svojim djelovanjem ostavio je veliki pečat na Trsatu i zbog toga se nalazi na vitraji, rekao je fra Ivan. „Još dva lika nalaze uz sv. Ivana Pavla II., naš blaženik mučenik Miroslav Bulešić i bl. Ivan Merz, a sa svake strane je još jedno lice u kome se svatko može prepoznati, a to smo mi vjernici.“ Stolarske radove izveo je Sanjin Srok, a uskoro će još dva prozora dobiti vitraje, rekao je fra Ivan dodavši kako je riječ o kapeli Srca Isusova i vitraji sv. Dizma kojemu je bila posvećena kapela. Također, autor vitraje, Robert Mijalić, darovat će vitraj Svete Obitelji u nazaretskoj radionici za prozor iza misnog oltara. 

Skip to content