U Vatikanu započela izvanredna biskupska sinoda

U Vatikanu je započela 3. izvanredna biskupska sinoda na temu ‘Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije’. Otvorio ju je papa Franjo jutros svetom misom. Sudjeluje 191 sinodski otac.

Među njima su potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine banjolučki biskup Franjo Komarica. 

Sinoda će trajati do nedjelje 19. listopada. Kako je rečeno u najavama; u skladu sa željom Vrhovnog svećenika izvanredna sinoda predstavlja prvu dionicu puta koji će završiti Redovnom Biskupskom sinodom zakazanom za sljedeću godinu. 

Sazvana je radi suočavanja s posebno urgentnim problemom, sa smjernicama koje odgovaraju sadašnjem trenutku, za dobro čitave Crkve, a razlikuje se od redovne i zbog malog broja sudionika i kratkog trajanja. 

Sudjeluje 25 pročelnika Rimske kurije, 114 predsjednika biskupskih konferencijâ i 62 druga sudionika, uključujući 8 bratskih delegata: među njima i Hilarion, predsjednik Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata. 

Iz Istočnih Crkava dolazi 13 crkvenih velikodostojnika, iz Iraka kaldejski patrijarh Louis Sako, a iz Ukrajine viši grko-katolički nadbiskup Ševčuk. Trinaest bračnih parova bit će slušatelji, s pravom nastupa ali ne i glasovanja u dvorani.

Uoči početka Sinode papa Franjo je u poruci na Twitteru napisao: Dok počinjemo Sinodu o obitelji, molimo Gospodina da nam pokaže put. I ova današnja poruka je označenja tagom molitve za sinodu. 

Inače, u predvečernje ovog velikog crkvenog događanja, na Trgu Sv. Petra okupilo se više od 40 tisuća vjernika koji su s Papom i sinodalnim ocima molili za uspjeh sinode. 

Papa im je u nagovoru rekao da su obitelji škole čovječnosti i nezamjenjivi prinos pravednijem i solidarnijem društvu. 

Potaknuo ih je i neka mole za sudionike sinode da im Duh Sveti dadne tri dara: dar slušanja, duh otvorenosti u raspravama i da zadrže pogled na Isusu Kristu. 

Neka vjetar Duhova zapuše na rad sinode, Crkvu i cijelo čovječanstvo. Odvežimo čvorove koji onemogućuju ljudima da susretnu jedan drugoga, zaliječimo rane koje krvare, rasplamsajmo nadu, jer mnogi su bez nade. 

Neka nam podari kreativnu ljubav s kojom će ljubiti kao što je Isus ljubio. U pretprogramu svjedočili su bračni parovi i zaručnici, molilo se i čitalo svetopisamske tekstove i razmatranja o obitelji. 
(Ika)

Skip to content