Trebamo biti zahvalni za svjedoke vjere
Kategorija:
Vijesti

„Svjesni da je kršćanski život „oponašanje Isusova života“ i nas su naši kršćanski roditelji ubrzo nakon našeg zemaljskog rođenja donijeli u crkvu, koja je hram Božji, da bi nas prikazali i posvetili Gospodinu, kao što su to Marija i Josip učinili s djetetom Isusom.„ rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić u subotu 1. veljače u katedrali sv. Vida na svečanoj misi u povodu proslave Dana posvećenog života i Svijećnice.

Tada je Svetu Obitelj u crkvi dočekao i starac Šimun u liku svećenika koji je dijete prihvatio, a nas su u crkvi dočekali i mnogi drugi, osobito ako je naš prvi dolazak u crkvu bio u vrijeme nedjeljne ili blagdanske sv. mise. „Starac Šimun i proročica Ana, koji su dočekali i primili Isusa u jeruzalemskom hramu, simboliziraju sve one vjernike koji, vjerujući nepokolebivo Kristu, dočekuju i prihvaćaju nove članove u zajedništvo njegove svete Crkve. Zato je ovo dan kada se s velikom radošću i zahvalnošću trebamo sjetiti svoga krštenja i svih onih koji su u njemu sudjelovali: svojih pobožnih roditelja, kumova, svećenika-krstitelja, crkve u kojoj smo kršteni i zajednice vjernika koja nas je prihvatila i pomagala nam svojom vjerom i svojim primjerom da se u nama razvija i jača milosni život na koji nas je Krist preporodio.“, rekao je riječki nadbiskup.

U nastavku je naglasio kako su krštenjem neraskidivo povezane prva sveta pričest i krizma, koje se zajedno s krštenjem nazivaju sakramentom kršćanske inicijacije. „Po ovim otajstvima postajemo punopravni članovi Crkve, zajednice Kristovih učenika, koje on oživljava na novi život, hrani svojim tijelom i prosvjetljuje i jača svojim Duhom, kako se ne bi pokolebali na putu kojim je on prvi prošao i na čijem nas kraju sve kao pobjednik čeka, da nas pridruži svojoj slavi.“  Vjernicima i mnogobrojnim časnim sestrama koje su se okupile u riječkoj prvostolnici nadbiskup Devčić je poručio da je ovo prilika i za prisjećanje svih onih koji su pomogli da do našeg susreta s Gospodinom dođe. „To su svi oni koji su nas kao novorođenčad željeli krstiti i u Crkvu Božju učlaniti, svi oni koji su nas od malena odgajali u kršćanskoj vjeri, pripremali nas za prvu svetu pričest i krizmu, kao i svi koji su nas svojom vjerom poticali i svojom molitvom na putu vjere i sve dubljeg uranjanja u Krista pratili.“  Upozorio je na činjenicu kako je danas sve više onih koji na Božji dar vjere ne odgovaraju zato jer nemaju ljudi koji bi im svojim vjerničkim primjerom pokazali kakav je to dar i što znači onomu koji ga primi. Zbog toga trebamo biti zahvalni što smo u svome životu imali svjedoke vjere koji su nam pomogli da uronimo u Isusovu krsnu kupelj i iz nje izronimo ozdravljeni i obnovljeni, kao novi ljudi, poručio je riječki nadbiskup.

Govoreći o blagdanima Prikazanja Gospodinova u jeruzalemskom hramu koje je Crkva povezala s Danom posvećenog života, istaknuo je kako to nije samo dan onih koji su se zavjetom poslušnosti, siromaštva i čistoće posvetili i prikazali Bogu Ocu, to je i dan zaređenih osoba, ali i onih koji se pripremaju bilo za svećeničko ređenje bilo za život po evanđeoskim savjetima. Zbog toga je potrebno sa zahvalnošću sjetiti se svih onih koji su nam na našem životnom putu dali dobar primjer, a istodobno se trebamo ispitati kakav primjer mi dajemo jedni drugima i svima koji nas susreću: primjer služenja ili gospodarenja, primjer poniznosti ili oholosti, primjer duhovnosti ili svjetovnosti, primjer siromaštva ili bogatstva, primjer stvarnosti ili privida? Kakav ćemo primjer davati ovisi o tome kako živimo i kako se služimo onim što smo od Gospodina primili, poručio je nadbiskup Devčić dodavši kako u zajednicama nedostaje prave evanđeoske ljubavi o kojoj je na nenadmašiv način progovorio sv. Pavao, a Krist na neponovljiv način živio i svjedočio. Samo ono što s evanđeoskom ljubavi činimo, što je njome nadahnuto i motivirano, ima neprolaznu vrijednost pred Bogom, i samo to neće nagristi zub vremena, nego će, kao i Kristova ljubav, trajati svu vječnost. Drugo sve je ispraznost.“, zaključio je riječki nadbiskup.  

Skip to content