Treba živjeti za Hrvatsku
Kategorija:
Vijesti

Povodom 23. obljetnice osnutka 111. brigade Hrvatske vojske i u znak u sjećanje na sve poginule i umrle pripadnike brigade vojni kapelan p. Mirko Vukoja predvodio je u srijedu, 2. srpnja misu u crkvi Presvetog Srca Isusova na Zametu.

“Život, dakle, biraj..” podsjetio je p. Vukoja na početku na tekst iz Ponovljenog zakona (30, 19) dodajući kako smo se deklarirali kao vjernici pod pretpostavkom da smo za život iako su u našim medijima, društvenim krugovima i obiteljima Božji zakoni relativizirani i ‘omekšani’. Govoreći o položaju dragovoljaca, istaknuo je da i nakon što smo dobili rat, branitelje se ‘tolerira. “Oni su dragovoljno otišli braniti zemlju i to dragovoljstvo je velika vrijednost.” Dobrovoljan čin mora i danas biti prisutan kroz volonterizam na svim razinama, rekao je propovijednik u nastavku.

I dok se u pojedinim zemljama sramotom smatra ukoliko čovjek ne odvoji bar sat vremena za volontiranje za dobrobit društvo, mi smo predugo živjeli parazitski prema zajedničkom suživotu. “Bog od nas ne traži da damo nešto što nemamo. U svakoga je usadio plemenitost i njome možemo doprijeniti boljitku ovoga društva.” Istaknuo je da smo pozvani prihvaćati tuđe mane, tolerirati zloću drugih jer živimo u vremenu kada treba živjeti za Hrvatsku, a ne umrijeti za nju. “Mi smo uzajamno povezani i ovisimo jedni o drugima. Takve nas je Bog stvorio i tu nema mjesta egoizmu koji bi nas paralizirao. Ako želimo živjeti ‘u izobilju’ na što nas i Isus poziva kada kaže da je došao ‘da ljudi imaju život i to u izobilju’ (Iv 10,10) tada je potrebno mobilizirati se i dopustiti Duhu Svetom da nas probudi.

 “111. brigada Hrvatske vojske formirana iz ljubavi prema hrvatskom narodu, hrvatskoj državi i poštovanja moralnih normi koje je Katolička crkva dala hrvatskom narodu. U ono vrijeme mogao si se osloniti samo na svećenstvo, drugi su bili na određene načine kompromitirani.”, rekao je brigadni general u mirovini, prvi zapovjednik 111. brigade Sergio Rabar. Dodao je kako je tada brigada brojala  četiri bojne i svaka je imala od 500 do 600 ljudi. Sa žaljenjem je istaknuo kada se s krunicom u ruci tada branila država, a danas je sve manje onih koji  sudjeluju u misama zadušnicama za svoje suborce.

111. brigada Hrvatske vojske Rijeka, riječki “Zmajevi” utemeljena je 2. srpnja 1991. godine kada je dio tada ustrojenog Krčkog bataljuna 111. brigade zauzeo položaje na osiguranju Zračne luke Rijeka na otoku Krku kako bi se spriječio mogući desant. Osim ličkog ratišta, sudjelovali su obrani zemlje gdje god je bilo potrebno. 

Skip to content