Teologija u Rijeci proslavila svoj dan
Kategorija:
Vijesti

Svečanim euharistijskim slavljem i akademskim činom u ponedjeljak, 8. prosinca proslavljen je Dan Teologije u Rijeci. Novim diplomantima, diplome su uručili dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Tonči Matulić, kancelar riječke Teologije mons. dr. Ivan Devčić i predstojnik Teologije u Rijeci dr. sc. Božidar Mrakovčić. Uz profesore, rodbinu i prijatelje diplomanata, proslavi Dana Teologije odazvali su se dekani riječkih fakulteta i brojni uglednici iz crkvenog i društvenog života.

U prigodnom obraćanju riječki nadbiskup Ivan Devčić je istaknuo kako se na Teologiju u Rijeci gleda s velikom nadom te da njen rast uvelike ovisi o KBF-u u Zagrebu koji se do sada skrbio za ovu riječku ustanovu. Novim je diplomantima zaželio da usvojenim znanjem postanu svjedoci vjere. Tom je prigodom riječki nadbiskup čestitao gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću 75. rođendan, 15. godišnjicu biskupovanja i 50. godina svećeništva te zahvalio mu na uloženom trudu dok je bio rektor tadašnje Visoke bogoslovske škole u Rijeci, a današnje Teologije.

Teologija u Rijeci dobiva dvopredmetni studij

Područni studij KBF-a u Zagrebu – Teologija u Rijeci zavređuje i zaslužuje razvojnu perspektivu, rekao je dekan Matulić. Izrazio je zahvalnost vodstvu riječke Teologije na pomoći u nedavnoj reakreditaciji KBF-a. Najavio je proširenje studija na riječkoj Teologiji i suradnju s Folozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci. Po uzoru na zagrebački KBF, riječka će Teologija u budućnosti imati i dvopredmetni studij. Teologija u Rijeci ima viziju i brine se o budućnosti, istaknuo je Matulić.

U ime Filozofskog fakulteta u Rijeci okupljenima se obratila prodekanica za nastavu dr.sc. Ines Srdoč Konestra. Izrazila je želju za nastavkom uspješne suradnje riječke Teologije i Filozofskog fakulteta, rekavši kako su profesori i osoblje riječke Teologije uvelike pomogli riječkom Odsjeku za povijest da ‘stane na noge’.

Tradicionalno, uoči podjele diploma, predstojnik Teologije u Rijeci dr.sc. Mrakovčić iznio je godišnji izvještaj prema kojemu je 29 studenata promovirano u magistre teologije, a najuspješnijima su dodijeljena i posebna priznanja. Za najuspješnijeg studenta prve godine u akademskoj godini 2013./2014. proglašen je Josip Pende, za studenta druge godine Josip Karabajić, dok je Marija Kasumović najuspješnija studentica treće godine s prosjekom ocjena 5.0. Najuspješniji diplomant je Đulijano Trdić, dok je najbolji diplomski rad na temu „Kreposni život bl. Ivana Merza“ napisao Franko Markulić.

Uoči akademskog čina u sjemenišnoj kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ slavljena je misa zahvalnica koju je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a propovijedao porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Uz biskupa Kutlešu i nadbiskupa Devčića, suslavitelji mise bili su krčki biskup Valter Župan, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, rektor Bogoslovnog sjemeništa mons. Sanjin Francetić i svećenici Riječke nadbiskupije. Misu je animirao zbor Teologije u Rijeci pod ravnanjem mr.sc. Andrejke Srdoč.

Osvrčući se na 19. stoljeće i dogmu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koja je proglašena 1854., istaknuo je kako je riječ o povijesnom razdoblju u kojemu su se pojavili znanstveni utjecaji koji su čovjeka stavljali u poziciju božanstva. Sve je to postalo uzrokom oholosti i agnosticizma koji je postao uzrokom različitih totalitarizama. Blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije za nas je prilika da shvatimo da bez Boga ne možemo. Marija nam je uzor da čovjek studira teologiju i na koljenima u poniznošću koja je potrebna današnjem društvu. Blažena Djevica Marija nam može pokazati svojim primjerom da ona svijet svoje nade hrani poniznošću, rekao je biskup Kutleša.

Skip to content