Susret kumova i korisnika projekta Kumstva na daljinu
Kategorija:
Vijesti


Kumovi iz Sanrema, koji pomažu djeci u okviru projekta riječkog Caritasa „Kumstva na daljinu“, 26. travnja susreli su se s obiteljima korisnika njihove pomoći. Njihov susret bio je ujedno i podsjetnik na 20. obljetnicu provođenja ovog projekta u okviru Caritasa nadbiskupije Rijeka. Kumovi i korisnici proveli su dan zajedno u obilasku Kvarnera i Gorskog Kotra, a neke su kumove ugostile obitelji korisnika. Dan je završen susretom i podjelom darova u prostorijama Caritasa Riječke nadbiskupije gdje su ih dočekali i pozdravili djelatnici Caritasa na čelu s voditeljicom projekta Laurom Marinelli.

Iz Sanrema je došlo petero obitelji koje već 20 godina novčanim sredstvima pomažu djecu s područja Riječke nadbiskupije. Kumovi iz Sanrema razvili su poseban odnos s obiteljima kojima pomažu pa ovakvi susreti nisu rijetkost. Projekt „Kumstva na daljinu“ ipak ne postavlja takvu obavezu kumovima pa mnogi od njih ne poznaju izravno djecu kojoj pomažu nego se kontakt uspostavlja posredstvom Caritasa Riječke nadbiskupije. Ipak, brojni su primjeri kada kumovi čine i više o nužnog.Trenutno u ovom projektu Caritasa Riječke nadbiskupije sudjeluje 64 obitelji. Pomoć se šalje obiteljima s više djece, djeci čiji su roditelji stradali u ratu ili djeci s posebnim potrebama. Pomoć može biti novčana ili se tim novcima plaća dio režija, drva za ogrjev, prehrambeni proizvodi ili im se kupi kakav kućanski aparat.

Voditeljica projekta u ime riječkog Caritasa od samih početaka bila je Laura Marinelli. Povodom 20 obljetnice prisjetila se kako je sve započelo u godinama Domovinskog rata. „Sustav kumstava osmišljen je prije točno 20 godina. Kada je započeo, u vrijeme rata, pomoć je stizala i na 500 adresa. Bile su to ratne godine kada je Caritas iz brojnih talijanskih gradova te Austrije i Njemačke, u Hrvatsku slao veliku pomoć. Dolazili su kamioni hrane i potrepština, a ubrzo i novac. Caritas nadbiskupije Rijeka osmislio je sustav kumstava kako bi donatori točno znali kome i za što odlazi novac koji su uplatili“. Brižno je zapisivala svaku uplaćenu kunu i vodila kartoteku obitelji kojima se pruža pomoć. „Krajem 90-tih broj kumstava se smanjio na stotinjak, što je na neki način i logično s obzirom da je rat završen, a talijanski Caritas je pomoć preusmjerio u druge dijelove svijeta, na druga krizna žarišta. U početku se veliki dio kumstava odnosio na djecu čiji su roditelji stradali u ratu. Danas se brojka kumstava spustila na ispod sto, ali i dalje je to lijepi broj djece kojima pomažu kumovi na daljinu.“

Trenutno u projektu sudjeluje 36 obitelji iz Sanrema, 11 iz Vigarana, 6 iz Verone, a obitelj Murković iz Trsta pokriva dva kumstva. Poseban su primjer vlasnici firme Tutti frutti, obitelji Mrakovčić i Baldigara s Krka koji su na sebe preuzeli 9 kumstava. „Djeca kojoj danas šaljemo pomoć uglavnom su iz brojnijih obitelji s nezaposlenim roditeljima. Žive od socijalne pomoći i dječjeg doplatka pa im i pomoć kumova puno znači“, objasnila je gđa Marinelli kako projekt danas funkcionira. „Voljeli bismo da ima više domaćih kumstava, osoba ili tvrtki koje bi bile spremne preuzeti takvu obvezu i pomoći neko dijete u potrebi“, zaključila je.

Jedan od najaktivnijih kumova je Ivan Quartino iz San Rema koji već 22 godine redovito dolazi u Rijeku. Do sada je poduzeo više od 200 putovanja od kojih su sva bila barem do Rijeke, a neka i dalje u Hrvatsku, Bosnu ili Srbiju. Objašnjavajući zašto sve to čini, odgovara jednostavno: „Jer to se mora činiti. Mislim da moramo pomagati ljudima u nevolji i onda poći od sebe pa to i učiniti. Mi koji vjerujemo u Krista moramo ne samo biti dobri, nego moramo biti Dobro. Vjera i evanđelje su mi nadahnuće i vodilja“, objasnio je Quartino. „Mi samo prosljeđujemo ono što smo dobili, sve je to Božji dar“, zaključili su kumovi na kraju susreta. 

Skip to content